Warm Nest voor patiënten: inloophuis AZ Zeno biedt veilige omgeving na kankerdiagnose

Philippe Duyck, medisch directeur van AZ Zeno, en Ann Nackaerts, de coördinator van Warm Nest. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op de site van AZ Zeno werd Warm Nest geopend, een inloophuis voor iedereen die met kanker wordt geconfronteerd. “De confrontatie met een kankerdiagnose is vaak erg traumatiserend. Op zo’n ingrijpend moment is het belangrijk dat de patiënt in een warme omgeving terecht kan”, zegt dokter Philippe Duyck, de bezieler van Warm Nest die ook zélf met kanker werd geconfronteerd.

Halverwege april werd op de site van AZ Zeno in Knokke het ‘Warm Nest’ opgestart. Er zijn nog wat laatste verfraaiingen aan de gang maar de eerste bezoekers kunnen er wel al terecht. Warm Nest is een ontmoetingsplaats en inloophuis voor mensen met kanker en ook voor hun naasten.

“Terwijl een ziekenhuis de tumor aanpakt, is Warm Nest er voor de mens achter de patiënt”, zegt prof. dr. Philippe Duyck, medisch directeur van AZ Zeno en bezieler van Warm Nest.

“De ervaring leert dat de confrontatie met de diagnose van kanker zo verlammend werkt dat noch de patiënt, noch zijn of haar naasten in staat zijn om meteen de info over de diagnose en het verdere ziekteverloop te verwerken. Als de patiënt op een later tijdstip dan wel klaar is om bijkomende info te ontvangen, is de arts niet altijd beschikbaar en nemen de zorgen, de onzekerheid en de twijfel toe Op zo’n moment is het belangrijk dat de patiënt en zijn naasten in een veilige en warme omgeving terecht kunnen. En het Warm Nest biedt die.”

Zelf geconfronteerd met kanker

Dokter Duyck, die tegen de zomer op pensioen gaat als medisch directeur en zich vanaf oktober deeltijds zal inzetten voor het Warm Nest, weet zelf heel goed waarover hij spreekt. Hij werd immers zelf geconfronteerd met kanker. “Zo’n vier jaar terug kreeg ik de diagnose van een sterk uitgezaaide kanker. Ik kon uiteindelijk wel met succes geopereerd en behandeld worden, maar het was een zeer ingrijpende ervaring”, zegt de dokter. “Zoiets wens je echt niemand toe. Het is voor een stuk ook vanuit die ervaring dat ik zo gepleit en gevochten heb voor de oprichting van een Warm Nest hier.”

Het Warm Nest is gevestigd in een afzonderlijk, nieuw geplaatst gebouwd op wandelafstand van het ziekenhuis. “Bij de bouw en de inrichting ervan was het heel belangrijk dat aspecten die aan een ziekenhuis doen denken vermeden worden. Er werd zelfs opgelet om voor de reiniging niet dezelfde zepen te gebruiken als in het hospitaal zodat de geur er niet zou naar refereren. Het Warm Nest mag zeker geen klinische sfeer oproepen”, legt dokter Duyck uit.

Aspecten die aan een ziekenhuis doen denken, proberen we te vermijden

Ann Nackaerts, voorheen oncologisch verpleegkundige en ‘onco coach’, is de coördinator van Warm Nest. Ze werkt er met een dertigtal vrijwilligers. “Binnen onze openingsuren – maandag dinsdag en donderdag tussen 13 uur en 17 uur – kan iedereen hier vrij terecht voor een babbeltje, een kopje koffie of een vraag”, legt Ann uit.

“Mensen met kanker kunnen deelnemen aan voor hun situatie aangepaste activiteiten. Ze kunnen hier terecht voor psychologische begeleiding, relaxatie- en ontspanningsmogelijkheden zoals massage, yoga en mindfullness. We organiseren ook wandelingen en kookinitiaties. Ook na de behandeling zijn mensen welkom, bijvoorbeeld voor advies over het hernemen van de dagelijkse activiteiten, het gebruik van hulpmiddelen, voedingsgewoonten en bewegings- en sportmogelijkheden.”

Alle info via: www.azzeno.be/warmnest