Personeel Intensieve Zorg plant bloemetjes ter nagedachtenis van overleden patiënten

Zo'n 200 medewerkers deden de wandeling, ze plantten allemaal een bloemetje. Vanuit Intensieve Zorg heb je zicht op het perkje.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Zo'n 200 medewerkers deden de wandeling, ze plantten allemaal een bloemetje. Vanuit Intensieve Zorg heb je zicht op het perkje.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois

Met een wandeling rond AZ Delta werden de mensen van Intensieve Zorg op AZ Delta bedankt voor het harde werk de afgelopen jaren. Langs verschillende stopplaatsen kregen ze een flink duwtje in de rug. Tussendoor werd ook een hartvormig bloemperkje aangeplant als teken van hoop, maar ook ter nagedachtenis voor de vele overledenen door het coronavirus.

Het is al een moeilijk jaar geweest voor de mensen in de zorg, zeker voor de mensen op Intensieve Zorg die het afgelopen jaar heel wat mensen zagen overlijden. “Eigenlijk is het al veel langer dan een jaar erg druk geweest. Enkele jaren geleden was er de fusie, er was de voorbereiding op de nieuwbouw, de effectieve verhuizing, het behalen van het label en natuurlijk was er dan ook nog de coronacrisis die ons al meer dan een jaar bezighoudt”, vertelt Saskia Amerlinck, coördinerend hoofdverpleegkundige bij AZ Delta.

“Zeker door het feit dat covid een aparthe pathologie vraagt en dat er een veel hogere mortaliteit is dan gebruikelijk. In normale omstandigheden is de afdeling voor de meeste mensen geen eindpunt, dat werd het nu wel. Bovendien blijven mensen vaak erg lang op Intensieve Zorg. Wie op IZ werkt, doet dat volledig in een aangepast pak en kan maar zelden drinken. Het zijn allemaal zaken die het niet gemakkelijk maken. Fysiek, maar ook mentaal. Niet alleen bij verpleegkundigen merken we twijfel, maar ook bij artsen, het feit dat je niet kunt helpen, dat er zoveel mensen overlijden…”

“Daarom besloten we om hen op een of andere manier te bedanken, dat doen we met een wandeling rond AZ Delta waarbij ze bij verschillende stops een duwtje in de rug krijgen, een vorm van teambuilding waarbij ze even bij elkaar zijn zonder te moeten denken aan de problemen op de afdeling. Zo kregen ze de kans om een handafdruk op een canvas te plaatsen. De zes canvassen verdelen we dan over de verschillende delen van IZ. Er is een leuk kegelspel, maar ook een filmpje met getuigenissen door mensen die op de afdeling verbleven en de personeelsleden bedanken voor de steun, maar ook van familieleden van mensen die gestorven zijn.”

Steun bieden

Op het grasveld naast AZ Delta, waar de dienst op uitkijkt werd er een hartvormig bloemperkje aangeplant. “De bedoeling is tweeërlei. Enerzijds willen we zo vlinders en bijtjes aantrekken, een teken van hoop. Tegelijk planten we de bloemen ook voor alle overledenen van de afgelopen periode.”

De canvassen met de handafdrukken op krijgen een plaatsje op de verschillende afdelingen.©Stefaan Beel Stefaan Beel
De canvassen met de handafdrukken op krijgen een plaatsje op de verschillende afdelingen.©Stefaan Beel Stefaan Beel

De mensen van IZ kunnen het initiatief wel smaken. “We wisten niet wat te verwachten, maar zijn aangenaam verrast. Weet je, soms zijn het de kleine dingen die het meest een duwtje in de rug geven. Een teken dat we goed bezig zijn en moeten verder doen, ondanks de moeilijke omstandigheden en de twijfel die er soms toesloeg bij ons. Het is belangrijk om aan te stippen dat we ook veel aan elkaar hebben, er is veel steun”, horen we van Sofie Marichal, Charlotte Dewulf en Bérangère Van De Vyvere.

Ondertussen is duidelijk dat de crisis nog niet voorbij is. Momenteel liggen er verspreid over de drie campussen 71 mensen door corona in het ziekenhuis, waarvan veertien op Intensieve Zorg. De cijfers gaan ook bij AZ Delta duidelijk de hoogte in.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten