Onderwaterbevallingen blijven mogelijk tijdens verbouwingen campus Serruys

Onderwaterbevallingen blijven mogelijk tijdens de verbouwingswerkzaamheden.© GF
Onderwaterbevallingen blijven mogelijk tijdens de verbouwingswerkzaamheden.© GF
Redactie KW

Na de paasvakantie starten de verbouwingswerken, die een half jaar zullen duren, aan het bevallingskwartier van het AZ Sint-Jan campus Serruys in Oostende. Het ziekenhuis staat gekend voor zijn onderwaterbevallingen en de ruimtes hiervoor zijn aan renovatie toe. Om toekomstige mama’s toch de kans te blijven bieden om onder water de bevallen, werd het bevallingsbad nu naar een andere ruimte verhuisd.

Oorspronkelijk zouden er tijdens de duur van de verbouwingswerken geen onderwaterbevallingen mogelijk zijn. Toekomstige mama Charlotte De Backer, tevens gemeenteraadslid in Oostende, trok dan ook aan de alarmbel. “De keuze van mijn gynaecoloog heb ik bewust laten afhangen van de verbondenheid aan het Serruysziekenhuis. Ik wou echt onder water bevallen, dat is ook gelukt bij mijn eerste dochter Babette.”

“Elke geboorte is een unieke ervaring, daar bestaat geen twijfel over maar de ontspanning van de jacuzzi en het bevallen onder water maakt het toch extra speciaal. Het was dan ook voor mij en heel wat andere toekomstige moeders onbegrijpelijk dat dit een half jaar niet mogelijk zou zijn.”

Bijna de helft onderwaterbevallingen

De voorzitter van campus H. Serruys, Danick Minne, zocht een oplossing voor het probleem en benadrukt dat de verbouwingen aan de infrastructuur van het onderwaterbevallen echt noodzakelijk zijn. “De laatste verbouwingen dateren van 30 jaar geleden.”

“Onze kraamafdeling staat wereldwijd gekend voor deze unieke manier van bevallen. Jaarlijks krijgen we heel wat specialisten op bezoek die onze aanpak komen bestuderen. Iets minder dan de helft van de bevallingen in ons ziekenhuis gaan onder water door.”

In andere ruimte

“Het ontspanningsbad zal niet beschikbaar zijn maar het bevallingsbad staat nu in een andere ruimte. Zo kunnen we ook tijdens de verbouwingen deze unieke manier van bevallen blijven aanbieden aan alle toekomstige moeders.”

“De totale investeringen op de dienst materniteit hebben een prijskaartje van 2 miljoen euro, maar bieden een continuïteit in ons beleid. De onderwaterbevallingen op de campus H. Serruys zijn een visitekaartje voor ons ziekenhuis zowel binnen als buiten onze regio.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier