Nieuwe CT-scanner voor Sint-Andriesziekenhuis in Tielt: sneller, preciezer en meer comfort

Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt heeft een nieuwe, hoogtechnologische CT-scanner in gebruik genomen voor de medische beeldvorming. Volgens radioloog Stefaan Marcelis levert die scherpere beelden, snellere onderzoeken en minder straling.

Een medewerker van de dienst medische beeldvorming demonstreert de werking van de nieuwe CT-scanner.©TOM VAN HOUTTE TOM VAN HOUTTE
Een medewerker van de dienst medische beeldvorming demonstreert de werking van de nieuwe CT-scanner.©TOM VAN HOUTTE TOM VAN HOUTTE

“Voor patiënten zal een onderzoek in onze nieuwe CT-scanner een comfortabeler ervaring zijn dan in de vorige, die acht jaar dienst heeft gedaan”, zegt radioloog Stefaan Marcelis. De tunnel heeft een diameter van 80 centimeter. “Binnen de hartslag is het orgaan in beeld gebracht en in één seconde vormt de scanner ook een gedetailleerd beeld van de longen. We hoeven ook niet meer te vragen om kortstondig de adem in te houden.” Sneller onderzoek dus en met een nog preciezere diagnose.

4D-beeldvorming

“Door de hogere snelheid van de scanner kunnen we ook 4D-beeldvorming uitvoeren”, zegt de radioloog nog. “Hierdoor kunnen bepaalde letsels zoals en ‘verspringend’ botje in de pols optimaal in beeld worden gebracht.

De nieuwe CT-scanner kost twee miljoen euro en weegt twee ton. De loodzware onderdelen werden over staalplaten het ziekenhuis binnengereden. “Dat gebeurde in de eindejaarsperiode, toen we tijdelijk een CT-scanner huurden en die gebruikten in een speciale container op de parking”, zegt hoofd technisch departement David Carette.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.