Helft personeel AZ West krijgt tegen eind februari eerste vaccinatieprik

Nadat er de voorbije weken vooral onzekerheid en onduidelijkheid was rond de vaccinleveringen in het Veurnse ziekenhuis AZ West, komt er nu eindelijk schot in de zaak. De eerste zendingen zijn aangekomen! Ook met de coronacijfers gaat het de goede kant uit.

De helft van het personeel kreeg al een eerste spuit.© MVP
De helft van het personeel kreeg al een eerste spuit.© MVP

Momenteel zijn er 13 patiënten opgenomen op de covidafdeling en drie mensen liggen op de afdeling Intensieve Zorgen. Daarvan zijn er enkele patiënten die AZ West heeft overgenomen van AZ Damiaan in Oostende waar alle hulp welkom was door de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant.

“Veel tijd gaat er nu vooral naar de vaccinaties,” zegt communicatieverantwoordelijke Delphine Deneir. “De vaccins komen nu eindelijk met mondjesmaat binnen. Daarom zijn we een beetje voorzichtig in onze communicatie hierover omdat ons in het begin een levering beloofd werd door de overheid, maar die dan ofwel helemaal niet op de geplande datum kwam of later. Dan zijn de medewerkers uiteraard teleurgesteld.”

“We waren wel heel blij met de ‘overschotjes’ van vaccins die woon-zorgcentra uit de buurt ons hebben geschonken. Daarmee hebben we 78 medewerkers kunnen vaccineren. Op 31 januari is er een levering Moderna-vaccins toegekomen waarmee we 110 medewerkers hebben kunnen vaccineren. Op 5 februari is een tweede levering Moderna toegekomen waarmee we 54 medewerkers hun vaccin hebben kunnen geven.”

700 à 800 medewerkers

“Deze week zouden er 100 AstraZeneca-vaccins worden geleverd en volgende week nog 102 Pfizer-vaccins. Momenteel zijn er 242 medewerkers gevaccineerd (de levering van deze week nog niet meegeteld). De overheid geeft telkens aan bij de levering hoeveel stuks er voor de tweede dosissen zijn en hoeveel stuks voor nieuwe prikken (eerste dosis).”

“Tegen eind deze maand zullen 444 medewerkers gevaccineerd zijn die dan minstens de eerste prik hebben gekregen, en dan zitten we over de helft! Het totaal aantal medewerkers dat gevaccineerd moet worden, varieert tussen 700 en 800. Bij AstraZeneca moet je 12 weken wachten om de tweede dosis toe te dienen. Dus tegen dat iedereen zijn laatste prik gehad heeft, zijn we al enige maanden later.”

“Wie als eerste een vaccin krijgt is natuurlijk een moeilijke discussie”, aldus Delphine. “Volgens de richtlijnen van de overheid moeten we eerst de vaccins toekennen aan medewerkers met direct patiëntencontact (de allereerste vaccins moesten naar medewerkers & artsen spoed, IZ en covid gaan), vervolgens naarmedewerkers met indirect patiëntencontact (bv. schoonmaak) en tot slot medewerkers zonder patiëntencontact (bv. administratie).”

(MVP)

Info over bezoek of raadplegingen vind je terug op de site www.azwest.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.