Enkele teams van AZ Groeninge in de running voor Nurse team of the year

V.l.n.r. zien we Charlotte Van den Storme, Lindee De Tollenaere en Ellen Vande Vyver van IZ AZ Groeninge. (foto EDB)©Els Deleu
V.l.n.r. zien we Charlotte Van den Storme, Lindee De Tollenaere en Ellen Vande Vyver van IZ AZ Groeninge. (foto EDB)©Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Het Team van Intensieve Zorgen (IZ) van AZ Groeninge neemt deel aan de verkiezing ‘Nurse of the year’ in de categorie ‘teams’. Ook de afdeling Neurologie 1, de Mobiele Equipe, Verpleegeenheid 3G, Verloskwartier A en Annelies Courtens en haar team van het hetzelfde ziekenhuis namen deel aan de wedstrijd in dezelfde categorie.

Tot 21 januari kon er gestemd worden voor ‘Nurse of the year’. De eerste vijf teams stoten dan door naar de volgende ronde. “Wat deze ronde zal inhouden in coronatijden weten we niet. Het aantal activiteiten zal in ieder geval beperkt zijn”, stelt afdelingshoofd van IZ Ellen Vande Vyver. Bij het ter perse gaan stond dit team op de eerste plaats. “We denken dat we vooral voor 2020 een mooie kandidaat zijn. Het belang van ons teamwerk was heel duidelijk dit jaar.”

Nooit covidvrij

Binnen het E17-netwerk van ziekenhuizen hebben AZ Groeninge uit Kortrijk en AZ Maria Middelares uit Gent de grootste IZ dienst. “Op onze dienst werden de 28 bedden die we normaal hadden tijdens de eerste coronagolf uitgebreid met 19 bedden”, aldus Ellen. “Dat was de ergste golf voor onze afdeling. Tijdens de tweede golf konden we de uitbreiding beperken tot acht extra bedden. Mentaal was die tweede golf niet minder zwaar. We zijn nooit volledig covid-vrij geweest. Altijd waren er wel een aantal patiënten met covid-19. Die patiënten blijven immers lang op onze afdeling en aan de beademing. Het is een langdurig proces.”

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zakte het aantal patiënten er eventjes naar vier. Ondertussen is dat aantal al weer gestegen. “We zien nog altijd opnames, niet meer in massa’s zoals tijdens de eerste golf, maar er komen toch bijna dagelijks patiënten bij. We staan paraat voor het geval dat de opnames weer sterk stijgen, want dat verwachten we wel. Bij ons komen de patiënten later toe dan in het ziekenhuis zelf. Meestal liggen ze eerst op een gewone covid-afdeling.”

Hechte band

Linde De Tollenaere van het werkgroepje ‘Sfeer en gezelligheid’ binnen het team schreef het team IZ in. “We organiseren met onze werkgroep teambuildings, maar die organisaties konden niet vorig jaar. Na de eerste coronagolf kreeg iedereen op onze dienst een appeltje voor aan de badge. “We hadden in een zure appel gebeten. Iedereen heeft de appel aan zijn badge hangen. Die verbintenis is echt mooi! We kwamen op het idee om het team in te schrijven doordat we in dat superhectisch jaar veel meer naar elkaar toegegroeid zijn. Er kwamen ons mensen versterken en we hadden het gevoel één grote groep te zijn waar iedereen kon rekenen op elkaar .”

Ellen is anderhalf jaar afdelingshoofd van het team IZ dat uit zo’n 90 à 100 mensen bestaat. Op IZ in AZ Groeninge werken 75 verpleegkundigen, vijf zorgondersteuners, twee vaste kinesitherapeuten, een logopedist, een ergotherapeut en er werkt ook nog een team artsen. “Het helse jaar 2020 toonde tot welke zaken we als team in staat zijn. Er werd kennis uitgewisseld en we zochten samen naar oplossingen voor nieuwe onbekende problemen. We vertrouwden en steunden elkaar en zijn écht nog meer naar elkaar toegegroeid. Dat is het positieve effect van de hele coronaperiode. Er is een grote cohesie onderling. Het team is er sterker uitgekomen!”

“Overal hard gewerkt”

Corona was iets helemaal nieuws. “We hadden schrik om uit te vallen en wisten niet of we voldoende beschermd waren. Toch zagen we weinig mensen met covid in ons team, en na screening bleken dit geïsoleerde gevallen. We hadden ook schrik dat mensen zouden uitvallen omdat het te zwaar werd. De werkdruk was heel hoog en emotioneel was het met de vele overlijdens ook niet te onderschatten, maar de mensen bleven ervoor gaan, ook voor hun collega’s. Er kwamen ook geen vragen om van team te veranderen.”

Ellen en haar team zijn ook zeer tevreden met de vele steun die er van andere afdelingen kwam, zoals de recovery, het OK en neuroverpleegkundigen. “Die personeelsleden waren een grote hulp op onze dienst en zonder die extra’s zouden we het niet gekund hebben. Het was ook mooi om te zien hoeveel energie er in gestoken werd om die mensen mee te nemen in heel het verhaal. Als we die mensen nu terugzien in het ziekenhuis is dat op een heel andere manier. Je kent hen nu. Er is een heel andere connectie over het hele ziekenhuis daardoor .”

Tweede golf

Ellen vindt dat ook het werk op de andere afdelingen niet mag onderschat worden. “Er zijn afdelingen waar covid-patiënten verblijven vòòr ze zieker worden en naar de intensieve afdeling moeten en waar ze terugkomen uit de intensieve afdeling. “ Ook in die afdelingen is er keihard gewerkt met minder infrastructuur .”

“Na de krokusvakantie vorig jaar zagen we alles aankomen. We speelden kort op de bal en begonnen met alle partijen samen te organiseren. We waren net klaar toen de eerste golf uitbrak. Tijdens die eerste golf was er wel onrust of er voldoende materiaal kon geleverd worden. De tweede golf was anders: we hadden het al eens gedaan. Organisatorisch ging het wat vlotter. Er was wel minder volk vrij om te komen helpen op onze afdeling, doordat tijdens de tweede golf ook de consultaties bleven doorlopen. Er waren wel mensen die voorstelden om terug te komen helpen als we hen nodig hebben. Er zijn dus echt ook positieve zaken uit voortgekomen.”

Zware shiften

Ellen en haar team blijven ervoor gaan. Nu houden ze de helft van de bedden op IZ voor covid-patiënten. De wintermaanden op IZ zijn altijd de drukste maanden met een hoge bezetting. Ondertussen is de normale bezetting op IZ verhoogd naar 31 bedden. “We zitten bijna continu vol. Hopelijk sleept een eventuele derde golf geen maanden meer aan, want dan zullen we op ons tandvlees zitten. Het zijn zware shiften, de zorg staat onder druk. Hopelijk kunnen we veel ellende vermijden. Daarom doen we een oproep om zich aan de regels te houden en zich te laten vaccineren!”

Bij het ter perse gaan was nog niet bekend wie naar de volgende ronde van ‘Nurse of the Year’ kon doorstoten. Nieuwsgierig naar wie het geworden is? Surf dan naar www.kw.be/kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier