Directeur Zorg AZ Zeno over situatie in Knokke-Heist: “Geen bed meer vrij op intensieve zorg”

Directeur Zorg Bart Dewaele roept degenen die nog niet gevaccieneerd zijn op dat alsnog te doen. © Mathias Mariën
Redactie KW

De reguliere zorg in het AZ Zeno in Knokke-Heist komt wel degelijk in het gedrang. Dat zegt Bart Dewaele, directeur Zorg van het ziekenhuis. “ Op intensieve zorg hebben we geen bed meer over. En deze namiddag komt er wellicht nog een coronapatiënt bij, waardoor we naar een oplossing moeten zoeken.” Een situatieschets.”

Burgemeester Piet De Groote heeft één belangrijke reden voor het invoeren van de verstrengingen in Knokke-Heist: de reguliere zorg in het ziekenhuis garanderen. “Je wil niet meemaken dat een operatie of behandeling moet uitgesteld worden omdat er geen personeel of bed beschikbaar is”, stelt hij. En die kans bestaat wel degelijk, zegt directeur Zorg Bart Dewaele. Nu al is de druk op de afdeling intensieve zorg groot. Héél groot. Binnen de ziekenhuismuren hebben ze dan ook veel begrip voor de beslissing van burgemeester Piet De Groote.

Geen bed meer vrij

“We hebben momenteel geen bed meer vrij”, zegt Dewaele. In het AZ Zeno hebben ze negen bedden op de afdeling, waarvan er op dit moment twee zijn ingenomen door coronapatiënten. De andere zeven zijn niet-coronapatiënten. Probleem: in de loop van de namiddag komt er wellicht nog een extra coronapatiënt bij, terwijl er geen plaats meer over is. “In zo’n geval gaan we patiënt per patiënt bekijken wie eventueel stabiel genoeg is om naar een gewone kamer overgebracht te worden”, legt Dewaele uit. “Is dat bij niemand het geval, moeten we gaan kijken naar andere ziekenhuizen om patiënten over te brengen.”

In theorie kan het aantal bedden op de afdeling intensieve zorg nog uitgebreid worden. “Alleen hebben we onvoldoende personeel om dan de kwalitatieve zorg te garanderen”, zegt Bart Dewaele. “Dan kunnen we niet anders dan andere operaties of behandelingen uit te stellen om voldoende personeel op intensieve zorg te hebben.” Maandag staat al overleg gepland om te bepalen welke operaties dat, indien nodig, zullen zijn.

Oproep

Bart Dewaele merkt alleszins dat coronapatiënten nu vaker meteen op intensieve zorg belanden in vergelijking met het voorbije anderhalf jaar. Meestal gaat het ook om niet-gevaccineerde patiënten. “Zeker als we het hebben over de jongere patiënten”, duidt Dewaele. Op de dienst intensieve zorg is dat duidelijk zichtbaar. Eén man is gevaccineerd, een 80-plusser. De niet-gevaccineerde patiënt is amper 53 jaar. “Daarom doen we nogmaals een oproep naar de bevolking: wie zich nog niet liet vaccineren, doe het alstublieft.” (MM)