AZ Zeno spoort als eerste in België ernstige complicaties op met gloednieuw parametertoestel

© DM
© DM
Redactie KW

Met de aankoop van 28 nieuwe parametertoestellen investeert AZ Zeno in veilige zorg. Met dit toestel worden in een mum van tijd vijf vitale functies, ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatie, bloeddruk, temperatuur en hartfrequentie, objectief gemeten. Het gaat om een primeur voor België.

De waarden van de parameters worden samen met de score van bewustzijn omgezet in een Early Warning Score. Deze score detecteert complicaties vroegtijdig.

EWS-scores worden al jaren gebruikt in ziekenhuizen, want ze vertellen veel over de gezondheidstoestand van een patiënt. Een patiënt met een EWS hoger dan 3 lopt ongeveer 11 procent meer risico op een ernstige complicatie. In AZ Zeno is een RapidResponse Team standby om vroegtijdig tussen te komen bij een EWS hoger dan 5. Hierdoor worden muginterventies vermeden.

Resultaten onmiddellijk beschikbaar

AZ Zeno is het eerste ziekenhuis in België dat werkt met de innovatieve toestellen van Wellch Allyn Hillrom om de EWS-score te bepalen. Het is het eerste toestel op de markt dat ook de ademhalingsfrequentie snel en objectief meet via de sensor van de zuurstofsaturatie. Waar de verpleegkundige vroeger de ademhalingsfrequentie moest tellen, wordt deze nu snel en objectief gemeten. Bovendien worden de parameters automatisch doorgestuurd naar het elektronisch patiëntendossier. Hierdoor zijn de resultaten onmiddellijk beschikbaar voor alle zorgverleners. Dit resulteert in uniforme en veilige zorg en meer tijd voor zorg aan het bed van de patiënt. (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.