AZ West Veurne kondigt strengere maatregelen af om vierde coronagolf het hoofd te bieden

AZ West beperkt de bezoekersregeling. Je zal een bezoekerskaart nodig hebben. © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Enkele dagen geleden al paste het Veurnse ziekenhuis AZ West de capaciteit van de covid-afdeling aan met 24 posities en 6 posities op de covid-afdeling Intensieve Zorgen (IZ). Na overleg dinsdag besliste de crisiscel om nog enkele extra veiligheidsmaatregelen in te voeren.

Delphine Deneir, stafmedewerker Communicatie licht toe: “Momenteel zijn er 7 covid-patiënten opgenomen, waarvan 2 op covid-IZ, 4 op de covid-afdeling en één pas bevallen mama op materniteit. Van de 7 patiënten zijn er 5 gevaccineerd.”

“Voortaan moet iedere interne medewerker met patiëntencontact opnieuw een FFP2-mondmasker dragen als extra bescherming”, vervolgt Delphine. “Om de drukte op IZ te kunnen beheersen werd beslist om de posities op de gewone IZ (dus niet-coivd) af te bouwen en de ingrepen die daar terechtkomen te spreiden. Enkel indien het niet mogelijk is om te spreiden én het is een niet-dringende ingreep kan deze ingreep uitgesteld worden. Voorlopig gaan alle andere ingrepen door.

2 vaste bezoekers

“Vanaf donderdag 28 oktober wordt de bezoekregeling beperkt. Vanaf die datum is een bezoekerskaart verplicht. Dan zullen slechts 2 vaste bezoekers per patiënt worden toegelaten, niet gelijktijdig, max. 1 uur met masker, met bezoekrecht tussen 14 en 20 uur en kinderen mogen niet worden meegebracht. Op de materniteit krijgen partner en broertjes/zusjes onbeperkt bezoekrecht; hiernaast enkel grootouders, niet gelijktijdig, maximaal 1 keer gedurende 1 uur. Op de afdeling pediatrie krijgen ouders onbeperkt toegang, broertjes/zusjes enkel indien het patiëntje langer dan een week verblijft. Uitzonderingen gelden voor IZ, palliatieve situaties en in overleg met de behandelende arts en het team infectiepreventie. De zij-ingangen (van het dagziekenhuis) worden opnieuw gesloten. Alle patiënten/bezoekers zullen moeten binnenkomen via de centrale inkomhal. De cafetaria blijft gesloten voor externen.”

Wat consultaties betreft: patiënten dienen alleen op consultatie te komen, enkel indien strikt noodzakelijk (bv. hulpbehoevende) wordt 1 begeleider toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor de partner op gynaecologie in het kader van een zwangerschap.

“We baseren ons op de cijfers uit de regio via Zorgatlas voor deze maatregelen en uiteraard de regels van de overheid”, geeft Delphine nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier