AZ West investeert in comfortabele kamer voor palliatieve patiënten

Sofie Marrannes (zaakvoerder garage Marrannes Koksijde), Charlotte Deltombe (voorzitter Koksijde Best Pittig), Jan Heethem (Rotary Nieuwpoort - Westhoek) en Lieven Vermeulen (directeur AZ West) in de nieuwe palliatieve ziekenhuiskamer.©Myriam Van den Putte
Sofie Marrannes (zaakvoerder garage Marrannes Koksijde), Charlotte Deltombe (voorzitter Koksijde Best Pittig), Jan Heethem (Rotary Nieuwpoort - Westhoek) en Lieven Vermeulen (directeur AZ West) in de nieuwe palliatieve ziekenhuiskamer.©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het Palliatief Support Team (PST) van AZ West Veurne is opgetogen dat ze met de hulp van enkele gulle sponsors een bestaande ziekenhuiskamer konden ombouwen tot een warme, huiselijke kamer met extra comfort waar ongeneeslijke zieke patiënten met de beste zorgen omringd worden.

Directeur Lieven Vermeulen legt uit: “Jammer genoeg beschikt AZ West niet over een palliatieve eenheid met een huiselijke omkadering waar de zorgverlening gebeurt op het ritme van de patiënt. Daar willen de mensen van ons PST al langer verandering in brengen. Het PST is een multidisciplinair mobiel team dat over alle afdelingen heen patiënten met een ernstige levensbedreigende aandoening ondersteuning biedt, en dat gaat verder dan een louter therapeutische behandeling.”

Sociale bijstand

Dokter Petra Maes van het PST vult aan: “We willen echt alles doen wat we nog kunnen voor palliatieve patiënten, hen niet alleen medische maar ook sociale bijstand geven. In een klassieke ziekenhuiskamer op een acute verpleegafdeling is het echter niet evident om daar een huiselijke sfeer te creëren. Om die cleane, steriele kamer toch een beetje warmer aan te kleden hadden we met het PST boxen ontwikkelde met typisch huiselijke elementen zoals een koffiezetapparaat, aromatherapie, theelichtjes, een knus kleurrijk dekentje enz…”

“Dat bieden we aan de palliatieve patiënt en zijn familie aan. Toch bleven we verder nadenken hoe we nog een stap verder konden gaan. We waren dus ontzettend blij dat we met de financiële steun van onze sponsors ons project konden realiseren om een ziekenhuiskamer te verbouwen tot een kamer die perfect is aangepast aan de noden van een palliatieve patiënt. Want elke keer moeten we afwegen: wat is voor die bepaalde patiënt het meest belangrijk.”

Pijnverpleegkundige Veronique Rabaey voegt eraan toe: “In een palliatieve setting kunnen we het menselijk leed niet wegnemen, maar we hopen dat we met dit project een opname in het ziekenhuis toch minstens wat huiselijker en aangenamer kunnen maken.”

Steun

In 2018 organiseerde Best Pittig hun jaarlijkse Soirée Féminine en schonk de opbrengst om het project palliatieve kamer te realiseren. Ook Garage Marrannes – waar het evenement doorging – deed nog een extra schenking waardoor in totaal zo’n 6.050 euro werd ingezameld. Nadien deed ook Rotary Nieuwpoort-Westhoek nog een flinke duit van 9.000 euro in het ziekenhuiszakje.

“De werken hebben even on hold gestaan en ook de coronacrisis zorgde voor een tijdelijke vertraging, maar nu is de kamer af”, vertelt directeur Vermeulen. “De verbouwingswerken, de inrichting en het meubilair kosten in totaal 62.500 euro. We zijn bijzonder tevreden over hoe Boeckx Architects dit hebben aangepakt. De kamer is groter dan andere kamers doordat de aanpalende berging ingenomen werd en nu fungeert als badkamer, met een toilet, lavabo en ruime inloopdouche. Voor minder mobiele patiënten is er een speciale zetel die tot boven het toilet kan rijden en de patiënt tot onder de douche kan verplaatsen. Het bed is geen ziekenhuisbed, maar een breed, stijlvol ontworpen bed waar eventueel de partner of kinderen even bij de patiënt kunnen gaan liggen. In de ingebouwde kasten bevindt zich een uitklapbaar bed voor familie die wil blijven slapen.”

Alles voorzien

“Er mag steeds 1 bezoeker bij de patiënt verblijven. Ook op medisch vlak werd alles voorzien, zoals een kolom met medische gassen en een locker met noodmedicatie en dit alles is ingebouwd in kasten en netjes weggewerkt. Verder is er een gezellige zithoek met een zetel en tafeltje, een TV, een comfortabele stoel en een kitchenette met frigo, microgolf en koffiezet. Alles staat in het teken van extra comfort voor de patiënt. De ontwerpers hebben de kamer ingericht met warme tinten en hout. Op de muur achter het bed zorgt een foto met duinenzicht en helmgras voor een verruimend en rustgevend effect. De gordijnen voor het raam maken de huiselijke sfeer helemaal af. Er is ook nog een muur met een magneetstrook voor kaartjes, tekeningen,…”

AZ West Veurne is een regionaal ziekenhuis met ongeveer 700 medewerkers en artsen. Het telt zo’n 260 bedden voor klassieke en daghospitalisatie, goed voor jaarlijks meer dan 10.000 opnames en ruim 14.000 ambulante patiënten. Het ziekenhuis is daarnaast ook een opleidingsplek voor artsen en andere zorgverstrekkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier