AZ Delta plaatst duizendste (!) knieprothese met behulp van robotchirurgie

In AZ Delta werd deze ochtend de duizendste knieprothese met behulp van robotchirurgie uitgevoerd. “Dit moet dé standaard worden”, zegt dokter Alexander Ryckaert.© Stefaan Beel
In AZ Delta werd deze ochtend de duizendste knieprothese met behulp van robotchirurgie uitgevoerd. “Dit moet dé standaard worden”, zegt dokter Alexander Ryckaert.© Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Vandaag plaatst de dienst orthopedie van AZ Delta in Roeselare de duizendste knieprothese met behulp van robotchirurgie. Daarmee werd het ziekenhuis op dat vlak in amper drie jaar tijd dé referentie. “Dankzij onze robot kunnen we nauwkeuriger werken verloopt de revalidatie een pak sneller”, duidt orthopedisch chirurg Alexander Ryckaert.

De duizendste knieprothese die met behulp van robotchirurgie wordt geplaatst, omschrijft AZ Delta als een echte mijlpaal. “Niet enkel binnen ons eigen ziekenhuis, want we zijn uitgegroeid tot een van dé voortrekkers op vlak van robotgeassisteerde knieprothesechirurgie”, stelt orthopedisch chirurg Alexander Ryckaert (44), al veertien jaar verbonden aan AZ Delta.

De Makorobot werd in april 2018 op de campus Brugsesteenweg in gebruik genomen en was destijds goed voor een investering van 1 miljoen euro. “Die inspanningen werden geleverd om de resultaten bij knieprothesechirurgie voor de patiënt gevoelig te verbeteren. Die verwachtingen zijn volledig ingelost. De robotarm assisteert de chirurg, zodat de knieprothese op een heel nauwkeurige manier geplaatst kan worden.”

“De robot stuurt de chirurg tijdens de operatie telkens bij. Zo is er veel minder risico op schade aan de weefsels rondom de knie en verkleint ook het risico op mogelijke complicaties”

Daarbij wordt gebruik gemaakt vaan 3D-CT-scan. “Zo kunnen we de optimale positie van de knieprothese bepalen. Die is voor iedere patiënt anders en op die manier laten we letterlijk niks aan het toeval over. Dit gebeurt bovendien op een meer uitgebalanceerde manier en er wordt ook rekening gehouden met de weefsels en ligamenten rondom de knie. De robot stuurt de chirurg tijdens de operatie telkens bij. Zo is er veel minder risico op schade aan de weefsels rondom de knie en verkleint ook het risico op mogelijke complicaties. En dat zorgt er dan weer voor dat de revalidatie veel sneller kan verlopen. Onze robot kan trouwens tot op een halve millimeter nauwkeurig werken. Iets wat voor mensenhanden nagenoeg onmogelijk is.”

Patiënten uit Canada

Dat de robot in minder dan drie jaar tijd liefst duizend operaties heeft uitgevoerd, stemt het hele team trots. “We hebben onze resultaten al in verschillende internationale medische tijdschriften gepubliceerd en zowel in eigen land als in Europa zijn we uitgegroeid tot een van dé referenties. Onze patiënten komen uit heel Vlaanderen en zelfs van buiten de landsgrenzen, tot Canada toe.”

“Er is ook steeds meer interesse voor het gebruik van robots. Nu voeren we jaarlijks tussen de 550 en 600 ingrepen met onze robot uit, een aantal dat de komende jaren alleen maar zal stijgen. We hebben ook de ambitie om op onze campussen in Torhout en Menen een robot in te zetten. Binnen AZ Delta moet robotgeassisteerde chirurgie de standaard worden voor totale knieprothese en willen wit binnenkort ook voor andere gewrichten, zoals schouder en heup, aanbieden.”

 © AZ Delta
© AZ Delta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier