Al meer dan 3.000 spoedgevallen bij AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge deze zomer

Het team van de spoedgevallendienst van AZ Zeno aan de Oostkust. © AZ Zeno
Stefan Vankerkhoven

De spoedgevallendienst van het AZ Zeno in Knokke-Heist én Blankenberge kreeg in de maand juli bijna 3.000 aanmeldingen. Nu augustus ingezet is, is die kaap overschreden. De MUG rukte 82 keer uit, het paramedisch interventieteam 182 keer. Het is druk aan de Oostkust, ook voor de medische hulpdiensten. Er zijn deze zomer opvallend veel toeristen met snijwonden en breuken, naast de gebruikelijke zieke kinderen en stomdronken vakantiegangers.

De zomermaanden zijn voor een kustziekenhuis als AZ Zeno traditioneel drukke maanden. In de toeristische regio van Knokke tot Blankenberge verblijven immers heel veel toeristen tijdens de vakantie en dat gaat gepaard met een forse stijging van het aantal aanmeldingen op de spoedgevallendienst.

Extra mankracht

“We wisten dat het tijdens de zomermaanden heel druk kan worden en hebben daarom onze capaciteit uitgebreid. Dat doen we met jobstudenten verpleging, administratie én met extra artsen. Met extra mankracht proberen we de wachttijd voor de patiënt te beperken”, zegt urgentiearts Stefanie D’Hollander.

“We werken steeds volgens het triage principe. Dat wil zeggen dat wie ernstig ziek is, eerder geholpen wordt dan wie slechts mild ziek of gewond is. We informeren de patiënten bij hun aanmelding en in de wachtzaal met een filmpje. Als patiënten goed geïnformeerd zijn, dan hebben ze vaak begrip als ze even moeten wachten.”

Twee locaties

AZ Zeno heeft een spoedgevallendienst op de campus in Knokkke-Heist én op de campus in Blankenberge. Op beide locaties kan je 24 uren op 24 terecht voor medische hulp. In de maand juli telde de spoedgevallendienst bijna 3.000 aanmeldingen over beide campussen heen, een sterke stijging ten opzichte van vorige jaren. De MUG rukte 82 keer uit in Knokke-Heist, de PIT (paramedisch interventieteam) van campus Blankenberge moest maar liefst 182 keer uitrijden in juli.

“De eerste zomermaand was opvallend druk. We zagen veel breuken en snijwonden. Mensen bevinden zich in een andere omgeving en een ongeluk is snel gebeurd. Ook krijgen we vaak toeristen over de vloer, geregeld met kinderen, die ziek worden tijdens hun vakantie. Patiënten die te diep in het glas keken, zijn er natuurlijk ook. We proberen iedereen zo snel en zo goed mogelijk te helpen” aldus hoofdverpleegkundige Mathieu Hinoul.

Covid

“Covid blijft ook deze zomer van de partij, zij het wel op de achtergrond. We zien dat mensen minder ziek zijn en ontdekken een besmetting vaak bij de screening voor opname. Covid zorgt nog steeds voor extra werk, maar de verscheidenheid aan patiënten, elk met hun verhaal, maakt het boeiend. We zijn alvast klaar voor de maand augustus”, zegt dokter Stefanie D’Hollander.

Wie dringend medische hulp nodig heeft kan 24/24u terecht op de spoedgevallendienst van AZ Zeno, zowel op campus Knokke-Heist (Kalvekeetdijk 260 – 050 535 112) als op campus Blankenberge (dr. F. Verhaeghestraat 1 – 050 534 112). Info via www.azzeno.be/spoedgevallen

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.