40 miljoen euro voorzien om gezondheidscampus van AZ Groeninge te voltooien, campus Reepkaai wordt eind 2025 verlaten

Mine De Jaegere (voorzitter van de raad van bestuur), hoofdgeneesheer Serge Vanderschuere, CFO Tino Gabriël en Vlaams welzijnsminister Wouter Beke zijn opgetogen over de bouwplannen. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) geeft groen licht om de C-vleugel van AZ Groeninge sneller dan gepland uit te breiden en zo de gezondheidscampus op Hoog Kortrijk te voltooien. De werken moeten midden volgend jaar van start gaan en eind 2025 voltooid zijn. Dan verlaten de dienst palliatieve zorgen en revalidatie van de campus Reepkaai en kan daar de bouw van een nieuwe bibliotheek op het Buda-eiland van start gaan. Met de bouwplannen is een investering van 40 miljoen euro gemoeid.

De eerste twee fases van het ziekenhuis AZ Groeninge op Hoog Kortrijk dateren van 2010 en 2017, nu komt sneller dan voorzien het sluitstuk van het hele project. In de zomer van 2022 moeten de werken voor het vervolledigen van vleugel C, waar nu een personeelsparking te vinden is, van start gaan. “We gaan ervan uit dat alle vergunningen tijdig op zak zullen zijn en de aanbesteding eveneens vlot verloopt”, stelt persverantwoordelijke Stefaan Lammertyn.

Doordat alle medewerkers, artsen en vrijwilligers onder hetzelfde dak zullen huizen, zal de cohesie van onze AZ Groeninge-familie alleen maar nóg sterker worden

“We willen de nieuwbouw tegen Kerstmis 2025 openen en zullen er een pak diensten in onderbrengen: de revalidatieafdelingen met bijhorende negentig bedden en de dienst palliatieve zorgen met tien bedden die nu nog in de stadscampus Reepkaai gevestigd zijn, maar ook ons obesitascentrum Slimmer Onderweg, de onco-revalidatie STERKK en enkele ondersteunende diensten. Naast bijkomende consultatieruimtes zal er in de C-vleugel onder andere ook een sportmedisch centrum gerealiseerd worden.”

De nieuwbouw zal om en bij de 9.400 vierkanter meter extra ruimte opleveren en twee bouwlagen tellen. “Op die manier zal dit nieuwe en laatste gedeelte harmonieus op de reeds bestaande site aansluiten.”

Preventief werken

Ook Vlaams welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) is opgetogen over de plannen. “Met de Vlaamse regering bouwen we aan het zorglandschap van de toekomst”, klinkt het. “Kwaliteitsvol en dicht bij de mensen. We zullen dan ook een inhaalbeweging uitvoeren bij enkele ziekenhuizen op gebied van infrastructuur en daarom voorzien we de komende dertig jaar telkens 30 miljoen euro. AZ Groeninge heeft enkele belangrijke investeringen ingediend die kaderen in het grotere geheel van hun masterplan. Ik ben tevreden met de ideeën die ze hebben om van het Kortrijkse ziekenhuis het hospital of the future te maken. Ze besteden hier immers niet enkel aandacht aan het gebouw, maar ook aan de integratie van het landschap en de omliggende natuur.”

De uitbreiding van de C-vleugel is in het blauw gemarkeerd.
De uitbreiding van de C-vleugel is in het blauw gemarkeerd. © GF

De versnelde realisatie van deze laatste fase moet van AZ Groeninge een volwaardige gezondheidscampus maken. “Een plek waar je kan aankloppen voor alles wat met gezondheid te maken heeft”, vervolgt Stefaan Lammertyn. “Niet enkel door de beste zorg aan de bieden aan wie ziek is en medische hulp nodig heeft, maar ook door preventief te werken. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.”

Masterplan voor tip Buda-eiland

Aanvankelijk zou AZ Groeninge de campus Reepkaai, op een steenworp van de Broeltorens in hartje Kortrijk, nog tot 2031 gebruiken, want zolang liep de erfpacht nog. Stad Kortrijk spoorde echter aan om de bouwplannen sneller dan gepland door te voeren, want de site op het Buda-eiland aan de westkant van de Budastraat moet immers vernieuwd worden.

Op de campus Reepkaai wordt vanaf midden 2026 gebouwd aan een gloednieuwe bibliotheek

Midden 2026, een half jaar nadat het ziekenhuis er weggetrokken is, zullen daar de bouwwerken voor een nieuwe bibliotheek starten. Die kadert in de ambitie van Kortrijk om in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

© JOKE COUVREUR

Het stadsbestuur kan met een Vlaamse subsidie ook het historische klooster van het OLV-hospitaal op het Buda-eiland restaureren en het masterplan voor de herontwikkeling van de tip van het eiland voorziet ook het mogelijk aanbieden van een nieuwe vorm van betaalbaar wonen en het eventuele uitgraven van een inham aan de Reepkaai. Daar zou dan een nieuwe jachthaven aangelegd kunnen worden.

Alles onder één dak

Maar eerst dus de C-vleugel bouwen. “De verhuis van de Reepkaai naar de Kennedylaan zorgt er straks ook voor dat alle 3.200 medewerkers, 250 artsen en 200 vrijwilligers binnen enkele jaren onder één dak aan de slag zijn. Dat biedt niet alleen voordelen op vlak van logistiek, maar zal ook bijdragen tot een nog betere samenhorigheid binnen onze grote AZ Groeninge-familie. Vanuit onze nieuwe thuis willen we allemaal samen zorgen voor een gezonde toekomst”, besluit Stefaan Lammertyn.

AZ Groeninge is met 1.047 bedden momenteel het vierde grootste ziekenhuis van Vlaanderen. In 2020 vielen er 32.966 opnames te noteren, naast 63.484 dagopnames. Er werden liefst 445.467 consultaties uitgevoerd en de spoedafdeling noteerde 41.120 patiënten. Er werden 39.739 ingrepen uitgevoerd en 1.733 baby’s zagen er het levenslicht.

De campus Reepkaai wordt tegen Kerstmis 2025 verlaten.
De campus Reepkaai wordt tegen Kerstmis 2025 verlaten. © Google Streetview

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier