Zetten we straks Beagles in om coronavirus op te sporen?

Hond Sammy toont tijdens een persconferentie hoe het coronavirus opgespoord wordt.© Belga
Hond Sammy toont tijdens een persconferentie hoe het coronavirus opgespoord wordt.© Belga
Redactie KW

K9 Training Center in Bredene, een zustermaatschappij van K9 Detection Belgium, is volop bezig met het trainen van honden die het coronavirus bij mensen kunnen opsporen. “Geen stok meer in de neus en een snellere uitslag van de test: deze methode van opsporing heeft verschillende voordelen”, zegt Johan Weckhuyzen van K9.

Honden die drugs of explosieven opsporen, kennen we al langer. Maar het coronavirus? Het in Bredene gevestigde K9 Training Center is de afgelopen maanden in de weer met het opsporen van het virus door beagles. Momenteel hebben ze twee zo’n honden die het coronavirus kunnen ruiken. Johan Weckhuyzen van K9 legt uit hoe dat verloopt.

“Inspanningszweet ruikt al anders dan angstzweet. En ook bij ziekte verandert de geur die het lichaam afgeeft. Honden zijn al in staat om aandoeningen als diabetes of epilepsie, en zelfs vormen van kanker, op te sporen. In samenwerking met professor Chris Callewaert van de Universiteit Gent, ook bekend als ‘Dokter Oksel’, en verschillende andere specialisten kunnen we honden opleiden die in staat zijn de zweetgeuren van met corona besmette patiënten te onderscheiden van niet-besmette mensen. De honden bepalen binnen de seconde of de persoon positief of negatief is.”

De voordelen zijn volgens Weckhuyzen legio. “Onze test is veel minder invasief. Personen moeten een steriel doekje onder de oksel houden en krijgen geen staaf in de neus geduwd. Er is heel wat tijdwinst, want het doekje kan direct zonder enige bewerking aan de hond gepresenteerd worden. Het is ook minder belastend voor het milieu, gezien we geen chemische reactiestoffen gebruiken. En, tot slot, we detecteren tot tien dagen vroeger dan de PCR-test. Hierdoor kan de persoon veel vroeger uit de groep geïsoleerd worden – nog vóór de klachten beginnen – en loopt de groep veel minder risico’s om verdere besmettingen op te lopen.”

Tijdwinst

K9 is al sinds het najaar van 2020 bezig met het intensief trainen van de honden. En sinds begin dit jaar werkt het bedrijf samen met voetbalclub KV Oostende. “We namen als tests af van de spelersgroep en trainers, ter aanvulling van de intussen bekende PCR-tests. Zo is het al voorgevallen dat een speler via zo’n PCR-test eerst positief testte, maar na een test bij onze honden negatief. Daarna werd dat negatieve resultaat ook daadwerkelijk bevestigd, maar intussen is wel veel tijd verloren gegaan. Tijd, waarin een besmette persoon sneller geïsoleerd kon worden. Wij zijn overtuigd dat met onze methode een uitbraak, zoals Club Brugge kende, vermeden had kunnen worden door de eerste besmette persoon tien dagen sneller te isoleren.”

Op luchthavens in de Verenigde Arabische Emiraten en Finland worden honden al ingeschakeld om corona op te sporen. “En honden zijn een vertrouwd zicht op luchthavens. Deze methode moet dan ook een faire kans krijgen in voetbalstadions”, zegt COO Thorsten Theys van KV Oostende.

“Als je tussen de 2.000 en 5.000 fans in een stadion wil toelaten, dan moet zo’n test betaalbaar en efficiënt kunnen verlopen.” Volgens K9 zou een hun detectie “de helft goedkoper kunnen zijn” dan de nu ongeveer 50 euro voor een PCR-test.

“We willen die PCR’s niet noodzakelijk gaan vervangen”, benadrukt Weckhuyzen, “maar wel aanvullen met onze hondentests.” De Pro League, zeg maar de organisator van onze hoogste voetbalcompetitie, heeft wel oren naar de manier van testen. “We houden alle opties open. Ook wij zijn vragende partij om weer fans in de stadions toe te laten. Op welke manier, dat wordt allemaal bekeken”, besluit woordvoerder Stijn Van Bever.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier