WHO wil jongeren betrekken om impact coronapandemie het hoofd te bieden

Redactie KW

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zet samen met de United Nations Foundation en zes grote jongerenorganisaties haar schouders onder een nieuw initiatief dat jongeren meer moet betrekken om de impact van de coronapandemie te verlichten. Met het Global Youth Mobilization-initiatief wordt 2 miljoen dollar (1,66 miljoen euro) vrijgemaakt om ideeën van jongeren te ondersteunen en verder uit te dragen.

Honderden miljoenen jongeren hebben sinds het aanbreken van de coronapandemie hun leven op pauze moeten zetten. Meer dan 1 miljard studenten werden getroffen door schoolsluitingen, 1 op de 6 jongeren verloor zijn job en 90 procent ervaart meer angstgevoelens. Met het Global Youth Mobilization-initiatief wil de WHO, samen met de Big 6 Youth Organizations (een alliantie van de grootste jongerenorganisaties wereldwijd), jongeren mee betrekken in het aanreiken en uitwerken van oplossingen. Jongeren zelf zullen mogen beslissing waarvoor het geld wordt ingezet en hoe het zal worden gespendeerd.

Global Youth-top

“De WHO wil ervoor zorgen dat de stemmen, energie en oplossingen van jongeren centraal staan bij het herstel na corona. Onze samenwerking met de jongerenorganisaties en de United Nations Foundation zal de aanzet geven tot grootschalige acties onder leiding van jongeren om de uitdagingen waarmee hun gemeenschappen worden geconfronteerd aan te pakken”, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Het initiatief wordt afgetrapt met een Global Youth-top die van 23 to 25 april virtueel zal worden georganiseerd. Duizenden jongeren zullen er met politici en beleidsmakers in debat treden over de problemen waarmee de jeugd wordt geconfronteerd.

Greta Thunberg

Daarnaast werd ook bekendgemaakt dat Greta Thunberg 100.000 euro aan het COVAX-initiatief van de WHO schenkt. Met dat initiatief wil de WHO lage- en middeninkomenslanden een gelijke toegang tot coronavaccins verschaffen.

“De internationale gemeenschap moet meer doen om de tragedie die de ongelijke toegang tot vaccins is aan te kaarten. We hebben de middelen ter beschikking om de grote ongelijkheid die er vandaag is in de strijd tegen COVID-19 recht te zetten. Net als in de klimaatcrisis moeten we de meest kwetsbaren eerst helpen”, aldus Thunberg.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.