Westkerkenaars stappen kust af van Zuydcoote tot Cadzand: “We worden allemaal ooit met kanker geconfronteerd”

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zaterdag 9 oktober stappen Johan Taffeiren, zoon Jamie en enkele vrienden de kustlijn af van Zuydcoote tot Cadzand. “We doen dit voor Kom Op Tegen Kanker, want ieder van ons kent wel iemand die kanker heeft of er mee geconfronteerd werd. Op één dag tijd zullen we door drie landen stappen. We vertrekken in het donker en zullen in het donker aankomen.”

Het idee om eens de volledige kustlijn af te stappen kwam er tijdens, jawel, de lockdown. “Ik was geopereerd aan mijn schouder en verveelde me. Op een dag ben ik beginnen wandelen, soms samen met mijn zoon Jamie en zijn vriend Elias Inghelbrecht. Dat ging beter en beter. Tot we tegen elkaar zeiden: “We zouden eens de hele kustlijn moeten afstappen.” Het idee groeide en we besloten om ons te laten sponsoren met als goede doel Kom Op Tegen Kanker”, legt Johan Taffeiren uit. “Ons wandelclubje werd groter met nog vrienden van Jamie, die elkaar allemaal kennen van bij de KSA.”

Het afstappen van de kustlijn kreeg meer en meer vorm. Intussen heeft de groep die bestaat uit Johan Taffeiren (53), Jamie Taffeiren (24), Elias Inghelbrecht (26), Niels Cammaert (25), Wietse Marchand (28) en Jefferson Vanhelsmoortel (23) een concreet plan. Dat wordt op zaterdag 9 oktober uitgevoerd.

Ommetje

“We starten onze tocht om 4 uur aan de plek waar de grenspaal stond in Zuydcoote, maar die paal is even weg voor restauratie. We wandelen zoveel mogelijk op de dijk en doen dat in vier etappes. We stappen eerst naar Nieuwpoort waar we even stoppen om iets te eten. Het plan was om daar de overzet te nemen, maar dat kan niet, dus moeten we een ommetje maken. Daarna gaat het tot Oostende waar we wel kunnen overzetten van de wester- naar de oosteroever. Na een kleine pauze om weer iets te nuttigen, stappen we naar Blankenberge waar we aan de haven ook geen overzet kunnen nemen en dus een tweede ommetje moeten maken. Het laatste stuk gaat naar Cadzand, met ook een hindernis, want we mogen niet door het Zwin stappen. Ons plan is om het volledige traject in 16 uur te doen, zodat we om 20 uur in Cadzand aankomen”, overloopt Johan de zware tocht.

Wie deze moedige stappers wil volgen, kan dat via de Facebookpagina KOTK Belgian Coast Walkers.

Goede begeleiding

“Het wordt sowieso een enorme uitdaging voor iedereen, want niemand heeft al 86 kilometer gewandeld. Gelukkig worden we goed bijgestaan en begeleid door een bezemwagen en bezemfietsen, die verse sokken en wandelschoenen zullen mee hebben”, lacht Johan. Aan het eindpunt op het strand van Cadzand zullen de moedige wandelaars door een heel ontvangstcomité worden opgewacht.

Storten voor de sponsoring kan via de rekening van Team Steve, dat zich ook inzet voor KOTK. Dat is BE56 7360 3575 6688 met mededeling GIFT 34 0000 303. Elk bedrag vanaf 40 euro is fiscaal aftrekbaar. “Voor Team Steve zetten we ons trouwens al enkele jaren in door deel te nemen aan de 100 kilometer lopen voor Kom op Tegen Kanker”, duidt Johan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.