Ook in West-Vlaanderen stijgt langzaam het aantal covid-patiënten op intensieve zorgen

Opnieuw meer Covid-19-patiënten komen op intensieve zorgen terecht.© Belga
Opnieuw meer Covid-19-patiënten komen op intensieve zorgen terecht.© Belga
Redactie KW

West-Vlaanderen telt 78 covid-patiënten op intensieve zorgen. Vooral in het centrum van de provincie zijn er veel bedden op intensieve zorgen bezet. Overal gaan de cijfers geleidelijk omhoog.

De meeste patiënten bevinden zich in het AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout, gevolgd door het Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdesziekenhuis in Waregem en het AZ Damiaan in Oostende. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, het AZ Groeninge in Kortrijk, het Sint-Jozefziekenhuis in Izegem en het AZ Zeno in Knokke-Heist wensten geen cijfers te delen.

Het AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout telt in totaal 20 covid-patiënten op intensieve zorgen. Dat aantal steeg vooral de laatste week, de afgelopen dagen bleef dat cijfer stabiel.

Oostende, Ieper en Waregem volgen als tweede met elk vijf patiënten. In deze ziekenhuizen is er nog geen stijging, maar in Oostende kan dat de komende dagen of weken veranderen. Daar steeg het aantal patiënten op de niet-intensieve zorgen de afgelopen dagen wel. Ook in Ieper evolueert de situatie zorgelijk. Daar liggen vijf van de in totaal negen patiënten op intensieve zorgen. Daar is de afdeling intensieve zorgen dus drukker bezet dan de afdeling niet-intensieve zorgen.

Capaciteit bedden

De ziekenhuizen met (voorlopig) het laagste aantal patiënten zijn het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en het AZ West in Veurne met respectievelijk drie patiënten en een. In Tielt steeg dat aantal de laatste tijd, terwijl in Veurne de situatie stabiel blijft. Daar is er geen stijging van het aantal patiënten, zowel op de afdeling intensieve zorgen als niet-intensieve zorgen.

Het AZ Groeninge in Kortrijk wilde net als het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem en het AZ Zeno in Knokke-Heist geen cijfers geven. In Kortrijk ziet men sinds begin maart wel een trapsgewijze stijging van het aantal covidpatiënten en het bereidt zich preventief voor op een toename door de capaciteit van het aantal bedden te verhogen.

De situatie in het AZ Zeno in Knokke-Heist blijft voorlopig stabiel. Het ziekenhuis heeft nog bedden beschikbaar, maar is zich ervan bewust dat de situatie kan veranderen in de paasvakantie.

Het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem en het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende wensten geen evolutie van het aantal patiënten te geven. (MP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.