West-Vlaanderen koploper in vaccinaties in woonzorgcentra

Laurens Kindt

Volgens de vaccinatieteller van het Agentschap Zorg & Gezondheid loopt onze provincie op kop wat betreft de vaccinaties in woonzorgcentra. In 130 van de 169 woonzorgcentra is men al gestart met vaccineren van bewoners en personeel en de registratie daarvan.

Op de website www.laatjevaccineren.be houdt de Vlaamse overheid bij hoe de vaccinatie van bewoners en personeel van woonzorgcentra vordert. De cijfers lopen één dag achter en zijn gebaseerd op de gegevens die de woonzorgcentra zelf bezorgen. Uit de cijfers blijkt voorlopig dat West-Vlaanderen het best scoort. Met 76,9 procent is ruim drie kwart van de West-Vlaamse woonzorgcentra al gestart met de vaccinatie van bewoners en personeel en de registratie van die inentingen. Omdat nog niet alle vaccins voor het personeel geleverd zijn en de bewoners voorrang krijgen, is er wel een groot verschil tussen het aantal gevaccineerde bewoners en de personeelsleden. Van de 19.283 bewoners hebben er al 12.919 een eerste dosis gekregen, bij de personeelsleden is dat nog maar 4.078 van de 18.715.

Op de website staan ook cijfers over het aantal mensen dat het vaccin niet kon of wil krijgen. Daaruit blijkt dat 137 bewoners en 171 medewerkers in West-Vlaamse woonzorgcentra geweigerd hebben om het vaccin te toegediend te krijgen. Op Vlaams niveau gaat het al om 539 bewoners en 850 personeelsleden. De cijfers krijgen meerdere keren per dag een update.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.