West-Vlaamse ziekenhuizen beginnen stilaan reguliere zorg uit te stellen

AZ Delta in Roeselare stelt de helft van de reguliere zorg de komende twee weken uit. © BELGA

Verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen moeten stilaan reguliere zorg uitstellen door de opschaling naar 1A+. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag. Onder meer AZ Delta in Roeselare en AZ Groeninge in Kortrijk zijn al zorg aan het uitstellen. In andere ziekenhuizen in de provincie is dat voorlopig nog niet aan de orde.

De ziekenhuizen moeten geleidelijk aan opschalen naar fase 1A+. Dat heeft Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van koepelvereniging Zorgnet-Icuro, woensdag gezegd.

Heup- of knie-operaties

In West-Vlaanderen moeten verschillende ziekenhuizen daardoor al reguliere zorg uitstellen. Zo zal AZ Delta in Roeselare, waar over alle campussen in totaal 117 coronapatiënten liggen, de helft van de reguliere zorg de komende twee weken uitstellen. Het gaat daarbij over niet-dringende ingrepen zoals een heup- of knie-operatie.

Ook in AZ Groeninge in Kortrijk wordt reguliere zorg al uitgesteld. “We zijn al zorg aan het uitstellen om de druk op de medewerkers te verminderen”, klinkt het.

Niet-dringende ingrepen

Ook andere ziekenhuizen verwachten de komende periode zorg uit te stellen. In AZ Damiaan in Oostende, waar momenteel 27 covidpatiënten verblijven, was dat tot nu toe niet aan de orde.

“Wel is ons gevraagd om indien nodig niet-dringende ingrepen uit te stellen. Die maatregel zullen we dan ook toepassen”, zegt de woordvoerder. Ook in AZ Sint-Jan in Brugge zullen indien nodig minder dringende zaken worden uitgesteld.

In AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge is er tot nu toe nog geen geplande zorg uitgesteld. Dat wil het ziekenhuis zo lang mogelijk aanhouden. Wel blijft de druk op de afdeling intensieve zorgen er hoog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.