West-Vlaamse tieners laten zich snelst prikken: al meer dan 60.000 minderjarigen kregen minstens één vaccin

© Foto Kurt
Philippe Verhaest

De vaccinatiecampagne in onze provincie dendert als een sneltrein voort. Bijna 90 procent van alle volwassen West-Vlamingen is volledig gevaccineerd en ook bij de minderjarigen gaat het razendsnel. Er gingen al meer dan 60.000 tieners langs voor een prikje. “Wie nu zijn eerste dosis heeft gehad, zal tegen de start van het schooljaar volledig ingeënt zijn”, zegt woordvoerder Ria Vandenreyt van Zorg en Gezondheid.

De ministers van Volksgezondheid keurden begin juni de vaccinatiecampagne voor 16- en 17-jarigen in ons land goed. Anderhalve maand later werd na het fiat van de Hoge Gezondheidsraad ook gestart met 12- tot 15-jarigen uit te nodigen voor een prikje. De vaccinatie van tieners gaat in heel Vlaanderen aan een rotvaart vooruit, maar het is West-Vlaanderen dat aan de kop van het peloton sleurt.

Nu al hebben 61.592 (28,59 procent) West-Vlamingen jonger dan 18 jaar al minstens één prikje gekregen. 9.338 tieners zijn ondertussen zelfs volledig gevaccineerd. Daarmee staan we in Vlaanderen op kop en kloppen we onze Oost-Vlaamse buren (26,89 procent) en Limburg (25,82 procent). Het is duidelijk: niet enkel bij de volwassen bevolking van onze provincie is de vaccinatiebereidheid groot (zie kader), ook onze jongeren kunnen amper wachten om mee covid-19 klein te krijgen.

Dat beaamt ook Hilde Verschaeve, coördinator van het vaccinatiecentrum Vaxpo in Kortrijk. “We krijgen nu volop 12- tot 17-jarigen over de vloer. Jongeren die niet opdagen, zijn vaak nog op reis of op kamp. De uitnodigingen voor hun herkansing zijn al de deur uit en daar wordt haast unaniem positief op gereageerd. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want het coronavirus moeten we allemaal samen verslaan, over alle leeftijdscategorieën heen. Een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad is de enige oplossing om naar een normaal leven terug te keren.”

Extra gemoedsrust

Dat beseffen de jongeren ook zelf, zo blijkt. Bo Dubus uit de Kortrijkse deelgemeente Rollegem wordt in september dertien en is maar wat blij dat ze eindelijk al deels gevaccineerd is. “Ik heb het niet zo begrepen op spuitjes, maar achteraf bekeken viel het heel goed mee. Ik laat me niet enkel voor mezelf vaccineren, Covid-19 is een zaak van iedereen en mijn beide ouders zijn trouwens chronisch ziek. Ons allemaal laten vaccineren, zorgt voor een pak extra gemoedsrust.”

Ook bij volwassenen is record in zicht

West-Vlaanderen telt 987.908 inwoners van 18 jaar of ouder en daarvan zijn op vandaag 865.243 mensen volledig gevaccineerd. Daarmee klokken we af op een vaccinatiegraad van 87,58 procent, iets wat ons de titel van beste leerling van de Vlaamse klas oplevert.

Verwacht wordt dat we begin volgende week de symbolische kaap van 90 procent volledig gevaccineerden zullen ronden, iets wat de bij de 65-plussers al even een feit is. Daar zijn liefst 271.151 van de 286.165 West-Vlamingen volledig gevaccineerd: goed voor een score van 94,76 procent.

Iets waarmee Emely Gevaert (12) uit Bissegem volmondig instemt. “Ik was de voorbije dagen echt aan het aftellen”, geeft ze toe. “Hopelijk laten al mijn leeftijdsgenoten zich inenten, wie weet kunnen we straks het nieuwe schooljaar zonder mondmasker starten? Mochten we het al op de speelplaats achterwege kunnen laten… Dat zou een wereld van verschil betekenen.”

© Foto Kurt

Voor de Heulse Fenna Desmet was haar eerste coronaprik een vervroegd verjaardagsgeschenk. “Ik vier zaterdag mijn dertiende verjaardag en hoewel ik me vooraf wat zorgen maakte, ben ik blij dat ik de stap heb gezet. Nog één spuit en ik kan weer zonder zorgen bij oma en opa op bezoek. Waar ik het meest naar uitkijk? Opnieuw zonder vrees mensen knuffelen, Kerstmis met de hele familie vieren en hopelijk dat mondmasker in de kast kunnen laten.”

Start schooljaar

Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid ziet het sterk uitgebouwde vaccinatiebeleid in Vlaanderen als motor voor de grote bereidheid. “Dat merk je ook bij de toediening van andere vaccins. Nu al heeft twee derde van de 12- tot-17-jarigen minstens een eerste dosis gekregen: 300.000 van de 440.000 jongeren, waarvan om en bij de 55.000 al volledig ingeënt is. We hebben altijd de ambitie gehad om zoveel mogelijk jongeren tegen de start van het schooljaar te vaccineren. Wie nu de eerste dosis heeft gehad, zal tegen 1 september ook zijn tweede prik gekregen hebben.”

Dat West-Vlaanderen het best scoort, kan ze niet meteen verklaren. “We zien wel dat de vaccinatiegraad in grotere steden soms wat lager ligt of dat bepaalde streken minder goed noteren. Maar al bij al gaat het overal vlot. We blijven echter inzetten op elk extra procent. Dat is de beste garantie om uit deze pandemie te raken.”

© Foto Kurt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.