Warme William strijkt ook in Gistel neer: “Mentaal welzijn is belangrijker dan ooit”

Blauwe beer Warme William nodigt iedereen uit om te vertellen wat er scheelt. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, die nog loopt tot en met 10 oktober, bezorgt het Huis van het Kind Gistel aan de deelnemende scholen lesmappen rond het project Warme William. Er is ook aandacht voor mentaal welzijn bij de brede bevolking. “Het is de eerste keer dat onze stad aan het project deelneemt”, zegt schepen van Sociale Zaken Michel Vincke (Vooruit).

In heel Vlaanderen vinden tijdens de tiendaagse meer dan 450 acties plaats. Ook Gistel springt op de kar. “De helft van de jongeren heeft zich de afgelopen periode niet goed in zijn vel gevoeld. Voor velen is het moeilijk om te praten als je je eenzaam, angstig of verdrietig voelt”, weet schepen van Jeugd Ann Bentein (Open Vld). “Daar wil Warme William iets aan doen. Dat is een grote blauwe beer die iedereen uitnodigt om te vertellen wat er scheelt en die graag een luisterend oor biedt. Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel.”

Onderzoek toont aan dat praten helpt om je terug beter te voelen. “Maar dat kan je pas doen als je het gevoel krijgt dat je je kwetsbaar mag opstellen, als je je veilig voelt bij je gesprekspartner. Iemand die je dat gevoel geeft, is een Warme William. Iedereen kan een Warme William worden”, vult schepen Vincke aan.

Echt luisteren

Het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGL) en het steunpunt Geestelijke Gezondheid/Te Gek?! benadrukken het belang van een luisterend oor. “Praten over problemen met iemand die écht luistert, is in bijna alle gevallen de eerste stap naar een oplossing. Een Warme William is iemand die écht naar je luistert en je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Het zou echt helpen als we vaker met elkaar over onze twijfels en problemen zouden praten. Zoek iemand die je vertrouwt, bij wie je je op je gemak voelt en zoek een moment waarop je de tijd hebt om even ongestoord te praten”, tippen Veerle Soyez van het VIGL en Marlien De Coen van Te Gek?!

“Je kunt voorzichtig beginnen en zien hoe het gaat en het gesprek op een later moment opnieuw oppakken. Hoe je het gesprek begint, is aan jou. Je kunt de ander vragen of die gewoon eens naar jou wil luisteren. Een eerlijk gesprek werkt vaak het beste als je allebei iets deelt.”

Veerkracht

Warme William is een initiatief van het fonds GavoorGeluk en zet in op het versterken van de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. “In het kader van de tiendaagse, met als hoofdthema ‘samen veerkrachtig’, worden gadgets en didactische pakketten verdeeld in de scholen. Er zijn er ook acties gepland in alle gebouwen van de stad”, vervolgt Michel Vincke. “Bezoekers kunnen er eventjes stilstaan bij hun veerkracht door post-its aan te brengen met een positieve boodschap. Je kan ook met anderen een babbeltje doen rond het thema. Je vindt er ook een mooie vaas met verschillende vragen rond welzijn: neem er eentje uit en probeer te antwoorden. Of stel de vraag aan een toevallige voorbijganger.”

De stad schakelt ook de nieuwe digitale borden in om regelmatig bemoedigende boodschappen in het straatbeeld te brengen. Ook op sociale media van de stad wordt het project in de kijker gezet.

(Timmy Van Assche)

Info: het Huis van het Kind of www.warmewilliam.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier