Vrijwilligers testen vaccinatiecentrum

Voor de test kregen 35 vrijwilligers elk een rol toebedeeld.© foto SL
Voor de test kregen 35 vrijwilligers elk een rol toebedeeld.© foto SL
Redactie KW

De generale repetitie zit erop. Administratieve en medische vrijwilligers werden deze week uitgenodigd naar het vaccinatiecentrum in de Porseleinhallen. Verschillende scenario’s werden uitgetest zodat de organisatie precies weet waar er nog moet bijgesleuteld worden voor de effectieve start.

In de Porseleinhallen werd op donderdag 11 februari het vaccinatie draaiboek uitgetest. Alle 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen dienden midden februari een dry-run te organiseren om voorbereid te zijn op de effectieve start.

Tijdens de dry-run – een generale repetitie zonder echte spuitjes – werden een aantal scenario’s uitgetest zodat kan vastgesteld worden of de signalisatie duidelijk is en of er bepaalde ideeën nog bijgestuurd moeten worden. Wat met laatkomers? Wat als iemand onwel wordt of iemand zijn oproepingsbrief niet mee heeft?

Vrijwilligers krijgen rol

Voor de test kregen 35 vrijwilligers elk een rol toebedeeld. Naast de medische vrijwilligers die de effectieve vaccinatie en medische rollen opnemen, is nog heel wat meer mankracht nodig teneinde een vlotte vaccinatiestroom te garanderen. Stewards binnen en buiten het onthaal, onthaalmedewerkers, stewards bij de doorloop en stewards in wachtruimte.

De oefening liet toe om uiteenlopende scenario’s uit te testen. Elk om beurt werden de vrijwilligers ook ingeschakeld als burgers. Zo kreeg Hans Mispelaere, die zelf niet gevaccineerd diende te worden, de rol van mantelzorger voor de 80-jarige Elke Demuynck. Burger Leen Wybaillie kwam dan weer te laat aandraven, wat voor problemen zorgde bij het onthaal.

Gemakkelijke kledij

Na afloop evalueerden de vrijwilligers spontaan de door hen gelopen oefening. “Als burger moet je doorheen het proces driemaal je identiteitskaart tonen”, zegt Hans Mispelaere. “Een bordje met hou je identiteitskaart bij de hand kan het proces versnellen.” Elke Demuynck vult aan. “Doe gemakkelijke kledij aan zodat je snel je schouder kan ontbloten. Ook daarmee win je tijd.”

Achteraf tevreden gezichten bij de organisatie die met eigen ogen kon vaststellen waar de verbeterpunten liggen. De evaluatie zal niet lang op zich laten wachten. Het viel wel op dat iedereen zonder uitzondering super gemotiveerd was om eraan te beginnen.

(SL/ foto SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier