Voorzitster wil signaal geven: Dansschool Movimento trekt de stekker eruit

© Arno Van Haverbeke
© Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke

De Meetjeslandse dansschool Movimento met ook vestigingen in Maldegem en Adegem nam afgelopen week een drastische beslissing. Nog voor de overheid verstrengingen van plan was, sloot voorzitter Talitha De Decker de deuren van haar club.

Dansscholen mogen intussen al weer enkele maanden activiteiten en trainingen organiseren, maar toch trekt de voorzitster er nu zelf de stekker uit. “Dat doe ik vooral om een signaal te geven. Veel van onze activiteiten vinden plaats in turnzalen en andere ruimtes van scholen, vaak net na afloop van schooltijd. Met de huidige maatregelen mogen wij binnen dansen, maar de school zelf moet de kinderen buiten laten lunchen. De regels op school zouden dus enorm streng zijn, maar na schooltijd mogen die kinderen toch allemaal samenkomen om te dansen. Dat is een vreemd signaal voor de leerlingen en ik vind het niet respectvol voor de school. Wij zouden als het ware hun werk teniet doen door de leerlingen na schooltijd allemaal samen te brengen.”

Moeilijk uit te leggen

Volgens de danslerares is het vooral moeilijk om de situatie aan kleuters uit te leggen. Bij de ouders van leden kan De Decker op veel begrip rekenen: “Het is moeilijk uit te leggen aan kleuters wat er allemaal gebeurt. Ik denk dat deze beslissing de meest verstandige is, maar allesbehalve de gemakkelijkste. Dansplezier is van groot belang en ik pleit voor extra beweging en gezondheid bij de jeugd, maar het is nu geen slim idee om de lessen te laten plaatsvinden.”

Vooral het verschil in regels en maatregelen voor het onderwijs en de vrije tijd stemt De Decker ongerust. Volgens haar zijn er meer gelijkenissen dan verschillen tussen beide: “Veel verenigingen organiseren hun activiteiten in ruimtes van scholen of sporthallen. Bovendien zien veel kinderen hun medeleerlingen ook in de sportclubs. Het beleid voor onderwijs en sport verschilt enorm, maar de gelijkenissen zijn in de praktijk groter dan men denkt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.