Voorlopig geen verstrenging coronamaatregelen in Eerstelijnszone WE40

“Zoals steeds zoeken we de ideale balans tussen volksgezondheid, sociale verbinding en economische belangen”, zegt voorzitter Jan de Keyser © GST
Redactie KW

In een overleg met de burgemeesters van Oostkamp, Beernem, Zedelgem, Jabbeke en Torhout is woensdagvoormiddag het besluit genomen om nog geen verstrenging van de coronamaatregelen in te voeren maar sterk in te zetten op de huidige maatregelen. Alle geplande evenementen kunnen voorlopig doorgaan.

De situatie in de Eerstelijnszone WE40 zit wat betreft de stijgende besmettingen op het Vlaamse gemiddelde. De druk op de ziekenhuizen, zowel intensieve als niet-intensieve zorg, en de eerstelijnszorg is hoog, maar beheersbaar.

Verhoogde inspanning

De hoge viruscirculatie vraagt een verhoogde inspanning van ons allemaal. De vijf burgemeesters roepen dan ook op om de bestaande basismaatregelen in ieder geval strikt te blijven naleven.

Het gaat dan specifiek over het naleven van de anderhalvemeterafstandsregel, het maximaal buiten organiseren van activiteiten, het goed verluchten van binnenruimtes, het naleven van de hygiënemaatregelen, het beperken van sociale contacten en bovenal het extra voorzichtig zijn met mensen die tot de risicogroepen behoren.

Activiteiten kunnen doorgaan

Geplande evenementen – gemeentelijk of privé – kunnen voorlopig blijven doorgaan op voorwaarde dat ze coronaproof georganiseerd worden. Daarbij is het dragen van het mondmasker een grote toegevoegde waarde.

Er wordt dan ook op aangedrongen dat iedereen opnieuw de goede gewoonte aanneemt om het mondmasker overal mee te nemen en waar nodig ook effectief te gebruiken.

Coherente aanpak

“Zoals steeds zoeken we de ideale balans tussen volksgezondheid, sociale verbinding en economische belangen. Bij twijfel kiezen we voor volksgezondheid. Het is alvast deugddoend dat we met de vijf burgemeesters van de Brugge-Zuid-gordel tot één coherente aanpak besluiten”, zegt voorzitter Jan de Keyser van de Eerstelijnszone WE40.

Bijkomende lokale verstrengingen moeten volgens de burgemeesters heel overwogen en proportioneel gebeuren. “Ik wil geen wildgroei aan regels en maatregelen, want dan wordt het moeilijk voor de mensen, en dat is niet goed voor het draagvlak. Ook voor de politie is het dan niet eenvoudig. Laat ons vooral niet vergeten dat de besmettingen nu gebeuren in een sterk vaccinatielandschap. Vaccineren blijft de belangrijkste richtlijn”, besluit Jan de Keyser. (GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.