Voor eerst in maanden weer besmettingen in Oostendse woonzorgcentra

© Getty Images
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Het aantal besmettingen in Oostende is stabiel, maar nog altijd hoger dan aan het begin van de zomer. Er zijn voor het eerst in maanden opnieuw besmettingen in de woonzorgcentra en het aantal coronapatiënten in de Oostendse ziekenhuizen is gestegen tot 9.

“Het is belangrijk dat alle huidige maatregelen gevolgd worden”, klinkt het in een persbericht van de stad. Deze en volgende week wordt er volop ingezet op mobiele en laagdrempelige vaccinatiemomenten in de wijken. “Vaccinatie blijft de beste bescherming tegen het coronavirus.” De afgelopen week werden er in Oostende 119 besmettingen met covid-19 vastgesteld, een gelijkaardig aantal als vorige week.

Meer besmettingen bij ouderen

Er werden in het testcentrum 604 testen afgenomen, 81 met een positief testresultaat (13,4%). In de Oostendse ziekenhuizen liggen momenteel negen patiënten met corona: 5 in AZ Damiaan en 4 in campus Serruys van het AZ Sint-Jan. Het gaat vooral over mensen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn of mensen met zware onderliggende aandoeningen.

Ongeveer een derde van de besmettingen werd vastgesteld bij jongeren, onder andere bij een aantal jeugdactiviteiten deze zomer. Het merendeel van de besmettingen situeert zich dus nog altijd bij de jongeren, maar er is een verontrustende stijging bij de ouderen: 7 procent van de besmettingen vond plaats bij 65-plussers.

Voor het eerst in maanden zijn er ook in een aantal woonzorgcentra positieve gevallen geregistreerd: het gaat om acht bewoners en twaalf personeelsleden, verspreid over vijf wzc’s.

Laagdrempelige vaccinatie

89,8 procent van de meerderjarige Oostendenaars kreeg minstens een prik, 83,1 procent is volledig gevaccineerd. Over de hele bevolking gezien is nu 70,7 procent volledig gevaccineerd. De komende weken krijgen heel wat jongeren onder de 18 een eerste prik. In vaccinatiecentrum Kursaal werden in totaal al 122.672 prikken gezet.

Oostende heeft de tweede beste vaccinatiegraad van alle centrumsteden, maar wil de komende weken via laagdrempelige vaccinatiemomenten in de wijken nog extra mensen over de streep trekken. “Er zijn open vaccinatiemomenten in vier ontmoetingscentra en De Antenne en er is ook een vaccinatiebus die de komende twee weken heel Oostende doorkruist.” Een afspraak is niet nodig.

Besmettingen op de werkvloer

“Naast de vaccinatie blijft het opvolgen van alle coronamaatregelen cruciaal om te zorgen dat de coronabesmettingen niet verder stijgen in Oostende. Sociaal contact binnen, zonder afstand en zonder mondmasker, kan nog steeds besmettingen opleveren, zowel in de vrije tijd als op de werkvloer.”

De stad wil de veiligheid van alle medewerkers garanderen. Op advies van de Veiligheidscel, besliste het stadsbestuur daarom om fysieke overlegmomenten in de organisatie met medewerkers die nog niet volledig gevaccineerd zijn, zoveel mogelijk te vermijden. Thuiswerk blijft dus aangeraden. Wie toch komt werken op de werkplek, moet zich sowieso aan alle maatregelen houden. De Veiligheidscel roept alle andere organisaties en bedrijven in Oostende op om deze regels ook toe te passen.

De Lokale Politie zet intussen zijn controles verder en ziet erop toe dat in de horeca en de uitgaansbuurt de huidige regels goed worden opgevolgd, zodat ook daar zo weinig mogelijk nieuwe besmettingen opduiken.

Alle data en locaties van de laagdrempelige vaccinatiemomenten zijn hier terug te vinden: www.oostende.be/mobiele-prikbus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.