Volledige en onmiddellijke lockdown in alle woon-zorgcentra Westkust&Polder

Huize Maria Troost gaat in lockdown tot en met 15 februari.© MVO
Huize Maria Troost gaat in lockdown tot en met 15 februari.© MVO
Redactie KW

De directies van alle woon-zorgcentra binnen Eerstelijnszone Westkust&Polder beslisten na gezamenlijk overleg maandagavond om vanaf vandaag, dinsdag 19 januari, met onmiddellijke ingang over te gaan tot een volledige lockdown, en dit tot 7 dagen nadat alle bewoners voor de tweede keer zijn gevaccineerd.

“Naar aanleiding van een aantal bezorgdheden, onduidelijkheden met betrekking tot de uitbraak van de Britse covid-19-variant, werd er in samenspraak met de Eerstelijnszone een vraag gericht aan Dr. M. Bossuyt, de coördinerende raadgevende arts (CRA) en Dr. Wouter Demuynck, de medisch verantwoordelijke van het Covid-19-team en voorzitter van de zorgraad (de mSPOC) om advies te krijgen over de te nemen maatregelen binnen de woon-zorgcentra”, zegt Birgit Hendrikx, coördinator Eerstelijnszone Westkust&Polder.

Eenduidige communicatie

De CRA adviseerde een lockdown met onmiddellijke ingang en dit tot 7 dagen na de tweede vaccinatie van de bewoners en geen chronische huisbezoeken door huisartsen, tenzij enkel bij oproep. “Er is een unaniem akkoord tussen alle wzc’s om gezamenlijk hetzelfde standpunt in te nemen en integraal het advies van de CRA-artsen en mSPOC te volgen.”

“Dit draagt ertoe bij dat men als directie eenduidig kan communiceren naar de burgers (bewoners, bezoekers en personeel). Uit navraag blijkt dat zowel bewoners als bezoekers deze maatregel kunnen plaatsen in het belang van een spoedige terugkeer naar het nieuwe normaal. Deze maatregelen werden genomen om de tweede vaccinatie te vrijwaren naar bewoners en personeel toe. Wij danken nogmaals Dr. Bossuyt en alle medici die voldoende en heldere antwoorden gaven op vragen van de directies.”

Omliggende Eerstelijnszones

Voor wzc Maria Troost in Veurne betekent dit een lockdown tot en met 15 februari. Directeur Koen Declerck: “Vandaag wordt gevaccineerd in Huize Maria Troost. Wij zijn de eerste instelling in de regio waar zowel bewoners als personeel gelijktijdig worden gevaccineerd . Op 9 februari wordt dan het tweede vaccin toegediend. Vanaf 16 februari gaan de deuren voor de bezoekers weer open en hopen wij met zijn allen bestand te zijn tegen de pandemie.”

Tevens werd vanuit Eerstelijnszone Westkust&Polder de vraag gesteld om in de omliggende Eerstelijnszones een gelijkaardig standpunt in te nemen. Daarom worden alle collega-coördinatoren Eerstelijnszones Westhoek, Houtland en Polder, Oostende-Bredene, Oostkust, Brugge en W40 hierover geïnformeerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten