Volgende week meer dan 100.000 vaccinaties gepland in West-Vlaanderen

© Sierakowski©Isopix
© Sierakowski©Isopix
Olaf Verhaeghe

In de 22 West-Vlaamse vaccinatiecentra worden in de loop van volgende week meer dan 100.000 vaccins toegediend. In de laatste week van mei en in de loop van juni gaat het vaccinatietempo nog verder de hoogte in. Intussen is bijna de helft van de meerderjarige West-Vlamingen minstens één keer ingeënt.

Volgende week gaat het tempo in de vaccinatiecentra nog wat verder de hoogte in. Met 104.685 toe te dienen dosissen, zullen de 22 West-Vlaamse vaccinatiecentra in de week van 17 mei het record van begin mei verpulveren.

Iets meer dan de helft van de geplande vaccinaties zijn Pfizers. Het gaat om 55.965 dosissen, vooral voor tweede prikken. Daarnaast staan ook 38.520 AstraZeneca-vaccins op de planning. Die zijn vooral bedoeld zijn voor de eerste dosis. Verder staan 4.680 vaccins van Johson & Johnson gepland, daar is maar één dosis van nodig, en wordt er enkel in het Vaxpo-vaccinatiecentrum in Kortrijk met Moderna gevaccineerd.

De drukke week van 17 mei moet de vaccinatiecentra verder klaarstomen voor de absolute piekperiode die vanaf eind mei van start gaat. Dan zullen in heel Vlaanderen immers meer dan 750.000 vaccins per week worden toegediend. Maandag vertrekken daarvoor de eerste uitnodigingen naar de brede, gezonde bevolking. Zoals bekend wordt ook daar in leeftijdscategorieën naar beneden toegewerkt.

Intussen is met ruim 46 procent van de meerderjarige West-Vlamingen bijna de helft minstens deels beschermd tegen het coronavirus . Bij de 65-plussers ligt de vaccinatiegraad zelfs boven de 99 procent. 14,55 procent van de mensen ouder dan 18 kregen de twee dosissen. Bij de senioren geniet 18,39 procent een volledige bescherming.

Op dit moment komen vooral mensen met een risicoprofiel, gemengd met vijftigplussers, aan de beurt. De Vlaamse regering houdt vast aan de deadline van 11 juli om elke inwoner ouder dan 18 jaar minstens één keer te hebben ingeënt.