Oostende, Brugge en Kortrijk roepen inwoners op om veggie te eten in maart

Bram Ryckaert

West-Vlaanderen is met deze drie steden meteen de best vertegenwoordigde provincie in de VeggieChallenge van EVA vzw.

Onder het motto ‘Alles kan Veggie’ start op 1 maart de tweede Belgische editie van de VeggieChallenge. Deze campagne van EVA vzw is de ideale uitdaging voor wie in 2021 meer veggie wil eten. Al bijna 14.000 Belgen schreven zich in. Tientallen steden sprongen mee op de kar, waaronder ook drie West-Vlaamse: Oostende, Kortrijk en Brugge. Zij zullen hun inwoners oproepen om in de maand maart zoveel mogelijk veggie te eten en zo een positieve impact te hebben op hun gezondheid en het klimaat. De stad die de meeste inwoners kan overtuigen om mee te doen, wint de Award voor beste Veggie Burgers.

Wat is de VeggieChallenge?

Al bijna 14.000 Belgen schreven zich in op www.veggiechallenge.be en gaan de uitdaging aan om van maart een veggie maand te maken. Deelnemen is gratis en je kiest zelf of je voor 1 maand flexi, veggie of vegan gaat.

Bekende ambassadeurs zoals Wim Ballieu en An Lemmens geven het goede voorbeeld.

Wat doet Oostende?

In Oostende wil het stadsbestuur volop inzetten op de campagne. Niet alleen worden de inwoners opgeroepen om mee te doen, ook in de eigen centrale keuken worden de veggie gerechten in maart extra in de kijker gezet.

Ook de horeca in Oostende sprint mee op de kar: maar liefst 24 Oostendse restaurants zullen in maart een extra inspanning doen om meer veggie en vegan gerechten aan te bieden.

Enkele bekende Oostendenaars zullen de campagne mee ondersteunen door hun ervaringen en tips te delen: Journalist Heleen Debruyne, skater Orapan Tong Kong, voetballer bij KVO Cameron Mac Geehan, chef van restaurant Toi, Moi et la Mer, Christophe Snauwaert en opmerkelijk, ook een slager doet mee: Klasseslager Burggraeve.

“Stad Oostende ziet in de VeggieChallenge de ideale kans om de consumptie van gezond, lokaal en fair geproduceerd voedsel te promoten. Dat is een belangrijke doelstelling uit onze voedselstrategie Oostende Oogst”, aldus schepen Silke Beirens en burgemeester Bart Tommelein.

En Kortrijk en Brugge?

Ook in Kortrijk en Brugge worden de inwoners aangemoedigd om in maart (meer) veggie te eten. In Kortrijk doet de horeca ook mee en zorgt de stad voor ondersteuning door het organiseren van een online kookworkshop.

In Brugge zetten de schepenen zich volledig achter het initiatief: Schepen voor klimaat, energie en milieubeleid Minou Esquenet: “Deze actie past in de Bruggesmaakt, duurzame voedselstrategie van Stad Brugge/Food Lab én doel om tegen 2050 Brugge klimaatneutraal te worden. Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, pak je meteen belangrijke problemen tegelijk aan. Je spaart het milieu/klimaat, je zorgt voor een betere voedselverdeling in de wereld, je gezondheid vaart er wel bij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.