Wzc De Oever in Oostnieuwkerke blikt terug op tien jaar zorg

Liesbeth Van Damme, directrice WZC De Oever. (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Redactie KW

In 2022 is het tien jaar geleden dat het woonzorgcentrum De Oever in Oostnieuwkerke afgewerkt werd. Directrice Liesbeth Van Damme blikt terug op de voorbije jaren en durft ook vooruit kijken: “Met het woonzorgcentrum moeten we durven naar buiten komen.”

Deze week was het exact tien jaar geleden dat de symbolische eerste steen van het nieuwe woonzorgcentrum De Oever werd gelegd. De oplevering van het gebouw vond eind 2012 plaats, begin 2013 namen de eerste bewoners hun intrek in het gloednieuwe woonzorgcentrum. “Een nieuw woonzorgcentrum was toen echt nodig. De bestaande rusthuizen in Oostnieuwkerke en Staden waren niet meer rendabel. Een grote, moderne site drong zich op”, aldus directrice Liesbeth Van Damme.

In het woonzorgcentrum kunnen momenteel 94 mensen verblijven. “We hebben geen leegstand. Integendeel. Er is nog steeds een wachtlijst.” Opvallend is het aantal vrouwen in het woonzorgcentrum. Dat zijn er momenteel 66 tegenover 28 mannen. Een team van ruim 90 medewerkers probeert hen zich helemaal thuis te doen voelen in De Oever. “De voorbije jaren voerden we enkele veranderingen door om dat te realiseren. Zo werden de leefgroepen aangepakt en kwam er recent met ‘De Leute’ een leuke ontmoetingsruimte bij.” Daar kunnen de bewoners onder andere kaarten en dartsen. “Het is belangrijk dat de senioren nog hun hobby kunnen beoefenen. Tijdens de harde periode van de coronacrisis was onze cafetaria gesloten en kon men niet kaarten. Dat vonden de bewoners erg jammer.”

Nieuwe generatie

Directrice Liesbeth merkt dat er de voorbije jaren rond zorg ook wel wat is veranderd. “De zorg is veel complexer geworden en we zien een stijging van het aantal mensen met dementie en ouderen met plotselinge persoonlijkheidsveranderingen. We merken ook dat we een nieuwe generatie van bewoners hebben. Onze senioren zijn al iets meer IT-minded, velen hebben een eigen idee over het levenseinde en de mensen zijn ook mondiger. Ook naar de toekomst is het belangrijk dat we rekening houden met de generaties en daar op inspelen.”

De directrice beseft maar al te goed dat het woonzorgcentrum ook de komende jaren voor heel wat uitdagingen komt te staan. “We willen graag met De Oever naar buiten komen. Hoe kunnen we de buurt ondersteunen en wat kan onze locatie betekenen voor de buurt? We willen graag gaan samenwerken met lokale verenigingen en over de generaties heen werken.” Hoe deze uitdaging precies ingevuld zal worden is momenteel nog niet duidelijk, maar één evenement mogen de buurtbewoners al met rood in hun agenda aanstippen. “In de zomer van 2023 willen we graag het tienjarig bestaan van De Oever vieren. Dat zouden we heel graag doen met onze bewoners, onze ploeg van medewerkers, maar ook met de ganse buurt.”

Uitbreiding

Ondertussen is het ook uitkijken naar de uitbreiding van de zorgsite. Het gemeentebestuur gaf in het verleden al aan de site uit te breiden tot een echte zorgsite. “Het is belangrijk dat een verdere invulling gebeurt op basis van de noden”, aldus de directrice. Zij heeft het na negen jaar nog meer dan naar haar zin in De Oever. “We hebben een fantastische ploeg van medewerkers, al wordt de krapte op de arbeidsmarkt ook een uitdaging.”

Enkele jaren geleden verhuisde de directrice met haar bureau naar het gelijkvloers, vlakbij de ingang. “Vroeger zag ik op een verdieping en had ik veel minder contact met de bewoners en hun familie. Nu herken ik de mensen en weet ik echt wat er speelt.” (Joke Couvreur)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier