De Emeis Cooking Trophy is een jaarlijkse kookwedstrijd voor de chef-koks van de woonzorgcentra van Emeis in België en Luxemburg. De wedstrijd stimuleert innovatie en kwaliteit van maaltijden voor senioren, met workshops en coaching van bekende chefs. Bottelarij-chef Amélie Popelier viel zowaar in de prijzen.
“Ik heb er eigenlijk de voorbije edities nooit aan meegedaan omdat het een wedstrijd is van heel hoog niveau”, aldus chef Amélie Popelier (33). “Maar hier in De Bottelarij spoorden ze me aan om het toch te doen. Ik kwam terecht in een groep van 30 deelnemers vanuit zowel België als Luxemburg. Ik belandde als enige vrouw, samen met vijf anderen, in de finale, die plaatsvond in de gerenommeerde hotelschool van Anderlecht. Een chef uit Luxemburg won de wedstrijd en ik strandde, op een paar punten na, op de tweede plaats. Eigenlijk ben ik best wel trots, want ik ben mooi de eerste Belg geworden. (lacht)
“Ik ben best wel trots, want ik ben mooi de eerste Belg geworden”
“Ik moest een origineel gerecht maken met lamsvlees. Het werd een brochette van lam, parelcouscous van rode biet, gegrilde aubergine en een fetadip. Het voorgerecht moest er eentje zijn voor mensen met slikproblemen. Ik ging voor gepureerde zalm met pasta, daaronder een crème van geitenkaas, afgewerkt met crème van zoete puntpaprika. Mensen eten met hun ogen, ook in een woonzorgcentrum, dus het moest visueel mooi voorgesteld zijn.”
Kerstmarkt
“Mijn voorgerecht was de perfecte balans tussen zoet, zuur en zout. Voor het dessert ging ik voor een castella cake met een ganache van passievrucht en kokos. Ik ben blij met de eeuwige roem en de trofee, maar zo’n wedstrijd brengt toch veel stress met zich mee”, besluit Amélie.
“We zijn alvast heel trots op Amélie”, vult directeur Eveline Decock aan. “Ons woonzorgcentrum zit in de lift, we zitten zelfs met een wachtlijst. Op zondag 21 december tussen 14 en 18 uur organiseren we opnieuw onze kerstmarkt, waarop we iedereen uitnodigen. Ik wil bij deze nog eens benadrukken dat al onze evenementen niet enkel voor de bewoners en hun familie zijn, maar ook het grote publiek is hier welkom. We hopen dus ook dat we onze editie van vorig jaar zullen overtreffen.” (JD)