“Vrees voor besmetting doet bloedgevers afhaken”

Freddy Trio, voorzitter van de Stadense Bloedgevers. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Freddy Trio, voorzitter van de Stadense Bloedgevers. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

De Contactgroep Bloedgevers Staden organiseert jaarlijks vier bloedcollectes. Ook in tijden van corona gaan die nog steeds door, al komt er volgens voorzitter Freddy Trio minder volk op af. De mensen zijn volgens Freddy bang voor besmetting. “Ook het wegvallen van het sociale luik bij een bloedinzameling speelt een rol”, aldus Freddy.

“We richten in Staden elk jaar vier bloedcollectes in”, weet Freddy. “Elke collecte bestaat uit twee opeenvolgende dagen. De bloedinzamelingen vinden steevast plaats in zaal Blommenhof aan het Guido Gezelleplein.”

Ook tijdens de coronapandemie organiseert de Contactgroep Bloedgevers Staden nog collectes. “Het systeem om bloed te geven, werd door het Rode Kruis wel verstrengd”, vertelt Freddy. “Zo moet je een afspraak maken om bloed te mogen doneren, terwijl je vroeger zonder afspraak het Blommenhof kon binnenstappen. Eens je een afspraak gemaakt hebt, krijg je datum en uur door waarop je verwacht wordt om bloed te geven. Bedoeling is uiteraard om te vermijden dat er te veel volk in de zaal aanwezig is. Ook het aantal verpleegkundigen dat bij de bloedafnames aanwezig is, werd verminderd. Dat is ook het geval voor het aantal bedden. Normaal zijn er bij onze bloedafnames in het Blommenhof tien bedden beschikbaar, in tijden van corona zijn dat er nu slechts zes.

Op afspraak

Sedert corona gaat het aantal bloedafnames bij de Contactgroep Bloedgevers Staden in dalende lijn. “Vóór de coronacrisis telden we in twee dagen tijd rond de 180 bloedafnames”, aldus Freddy. “Nu zijn dat er nog een 100-tal. Angst voor besmetting is de grootste reden waarom bloedgevers niet naar de bloedcollectes komen. Je kan hen dat ook moeilijk kwalijk nemen. Het aantal besmettingen in buurgemeente Houthulst en in onze gemeente stond op een bepaald moment aan de top. Een aantal mensen daagt ook niet langer op omwille van het systeem met die afspraken dat momenteel gehanteerd wordt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij de laatste bloedafname om die reden ook niet geweest ben. Als de situatie weer een klein beetje normaliseert, teken ik zeker opnieuw present.”

Het napraten met vrienden bij een drankje kan nu helaas niet meer

“Ook het wegvallen van het sociale luik bij het bloedgeven, speelt zeker een rol. Wie bloed geeft, krijgt nadien nog een drankje aangeboden. Heel wat mensen trekken in groep naar de bloedafname en blijven bij dat drankje gezellig napraten met vrienden en kennissen. Nu wordt achteraf geen drankje meer aangeboden. Voor flink wat bloedgevers is ook dat sociale aspect van het bloedgeven belangrijk. Ik hoop dat, eens corona voorbij is, die mensen de draad opnieuw zullen oppikken.”

Extra bloedgevers

Ook de werking van de Contactgroep Bloedgevers Staden heeft volgens de voorzitter onder de coronacrisis te lijden. “Sinds eind maart vorig jaar zijn al onze andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld ons jaarfeest, niet meer door kunnen gaan”, weet Freddy. “Ook vergaderen met het bestuur lukt omwille van het vergaderverbod niet meer. Af en toe sturen we eens een mail naar elkaar en daar blijft het bij.”

De Contactgroep Bloedgevers Staden telt 350 bloedgevers. “We kunnen nog steeds extra bloedgevers gebruiken. Veel jonge mensen kunnen we niet aantrekken omdat ze tijdens de week op kot zitten en dus niet beschikbaar zijn voor de bloedcollectes. Ondanks alle inspanningen van het Rode Kruis om bloedgevers te werven, denk ik dat het volgens mij nog het beste is om mensen, waarvan je denkt dat ze interesse hebben, zelf aan te spreken om bloed te komen doneren.”

Wie bloeddonor wil worden, kan contact opnemen met Freddy Trio (051 70 13 66) of Raf Godderis (051 70 06 85).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten