VillaVip Pittem opent begin 2022: “Samenwonen als één groot gezin”

Het gemeentebestuur vindt het project van VillaVip (met tweede van rechts zorgcoördinator Liesbeth De Dekker) “uitdagend en vernieuwend”.© foto WME
Het gemeentebestuur vindt het project van VillaVip (met tweede van rechts zorgcoördinator Liesbeth De Dekker) “uitdagend en vernieuwend”.© foto WME
Tom Van Houtte

In de Schuiferskapellestraat opent begin 2022 VillaVip, een warme thuis voor tien mensen met een beperking die ondersteund worden door een inwonend zorgkoppel. In juni vangt de bouw van de benodigde kangoeroewoning aan.

Er bestaan al VillaVips op acht locaties in Oost- en West-Vlaanderen en in Antwerpen. In onze provincie zijn ze gelegen in Bredene, Brugge, Diksmuide en Wevelgem. Tegen eind volgend jaar moeten het er 15 zijn, inclusief het zorghuis in Pittem.

VillaVip wist een omgevingsvergunning te bemachtigen voor een kangoeroewoning op een stuk grond in de Schuiferskapellestraat. “Hier bouwen we vanaf juni een woning voor zowel het inwonende zorgkoppel als de tien bewoners, meestal mensen met een verstandelijke beperking die 24 op 24 ondersteuning kunnen gebruiken”, zegt zorgcoördinator Liesbeth De Dekker.

Integreren in gemeente

“Het zorgkoppel en de eventuele kinderen zullen over een privaat woongedeelte beschikken. De bewoners zullen een eigen kamer hebben. Toch is het de bedoeling dat ze als één groot gezin samenwonen.” Overdag kunnen de bewoners aansluiten bij de activiteiten van een dagcentrum of aan het lokale (verenigings)leven deelnemen zodat ze zich zo goed mogelijk in de gemeente integreren.”

“Het is het zorgkoppel dat de groep bewoners samenstelt”

“Dit is grond van het OCMW, waarvoor we sowieso een sociaal project voor ogen hadden. De vernieuwende en uitdagende plannen van VillaVip klonken heel aanlokkelijk, vandaar dat we het terrein aan hen hebben verkocht”, zegt burgemeester Ivan Delaere (CD&V).

zorgkoppel gezocht

VillaVip zet momenteel alles op de zoektocht naar het geschikte zorgkoppel. “Voorwaarde is dat minstens een van de twee partners zich fulltime over de zorg van de bewoners, de boekhouding en het management van de personeelsleden ontfermt, die natuurlijk ook nodig zijn. Die persoon moet ook enige ervaring hebben met groepsondersteuning van mensen met een beperking, al bekijken we dat ruim. Er is niks op tegen dat de tweede partner uit gaat werken”, legt zorgcoördinator Liesbeth De Dekker uit, bij wie geïnteresseerde bewoners zich al mogen melden. “Wel is het het zorgkoppel dat de groep samenstelt”, verduidelijkt ze. Begin volgend jaar moet VillaVip Pittem instapklaar zijn.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar liesbeth.dedekker@villavip.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.