Vanaf november wachtpost huisartsen aan O.L.V. van Lourdesziekenhuis

Hugo Vandamme en Noël Cierkens.© (Foto PNW)
Hugo Vandamme en Noël Cierkens.© (Foto PNW)
Redactie KW

Wie in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke of Zwevegem woont en de dokter van wacht nodig heeft, wordt vanaf november eenvoudiger geholpen. Aan het O.L.V. van Lourdesziekenhuis in Waregem verrijst momenteel een huisartsenwachtpost die tijdens de weekends bemand wordt door de dokter van wacht.

Sinds enkele weken is een deeltje van de site van het Waregemse ziekenhuis omgetoverd tot een kleine werf. Recht tegenover de spoedgevallendienst verrijst een wachtpost voor huisartsen, die de volledige Eerstelijnszone (ELZ) Waregem zal bedienen. Die telt meer dan 110.000 inwoners en omvat de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. De ELZ is eveneens de drijvende kracht achter de vaccinatiecentra in Waregem Expo en de Sint-Pauluszaal in Zwevegem.

Wie nu een dokter van wacht nodig heeft, moet daarvoor naar het nummer 1733 bellen en krijgt dan een afspraak bij de huisarts die op dat moment werkt. Dat laatste aspect verandert, want vanaf begin november zal de dokter van wacht van vrijdagavond om 18 uur tot maandagochtend om 8 uur in de wachtpost aan het ziekenhuis te vinden zijn. “Op die manier creëren we extra duidelijkheid voor de patiënten én kunnen de huisartsen van wacht en onze spoeddienst nauwer samenwerken”, vertelt Noël Cierkens, de algemeen directeur van het Waregemse ziekenhuis.

Consultatieruimtes

In de wachtpost zijn er naast vier consultatieruimtes, een onderzoekslokaal, een wachtzaal en een vergaderzaal ook vier slaapkamers te vinden. “Die zijn ingericht als hotelkamers, waar de dienstdoende huisartsen kunnen overnachten. Het is de bedoeling dat ze hun shiften niet meer vanuit hun eigen praktijk doen”, stelt Cierkens, die meegeeft dat het ziekenhuis het grootste deel van de investeringen voor zijn rekening neemt. “Maar we zijn veelvuldig en intensief met de huisartsen in overleg getreden, want het is uiteraard aan hen om er te werken en te verblijven.”

Bij de bouw van de wachtpost heeft het ziekenhuis veel aandacht besteed aan duurzaamheid

De nieuwe wachtpost, waarvan het gelijkvloers intussen gebouwd is, zal in de eerste fase enkel tijdens de weekends en op feestdagen gebruikt worden. “Op termijn is het de bedoeling dat de huisartsen ook tijdens de week hun wachtdiensten in het nieuwe gebouw uitvoeren.”

“Hoe dit in de toekomst verder zal evolueren, is nog niet duidelijk”, vervolgt de algemeen directeur. “Dit mooie voorbeeld van samenwerking tussen de eerste- en tweedelijnszorg ( respectievelijk de huisarts en het ziekenhuis, red. ) zorgt ervoor dat patiënten op de juiste plaats terechtkomen voor de zorgen die ze op dat moment nodig hebben.”

Buitenafwerking

Bij de bouw van de wachtpost heeft het ziekenhuis veel aandacht besteed aan duurzaamheid, want het gaat om een ‘bijna-energie-neutraal’-gebouw. Ook met de bomen op het perceel en de privacy van omwonenden werd rekening gehouden. “Geen enkele boom moest sneuvelen en de houten buitenafwerking van de eerste verdieping past mooi in de groene omgeving. Alle ramen kijken uit op de ziekenhuisparking en niet op de tuinen van onze buren”, vult technisch directeur Hugo Vandamme aan. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier