Spinaas is nieuwe artistieke broedplek in Oostende voor mensen met een beperking

Duinhelm VZW en Briek VZW starten samen het project Spinaas op. © BP
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Briek vzw en Duinhem vzw hebben met Spinaas een artistieke broedplek opgericht die ruimte biedt aan jongeren en volwassenen met een vermoeden van beperkingen en/of maatschappelijke kwetsbaarheid. Wekelijks kunnen jongeren hier terecht om hun artistieke vaardigheden op hun eigen tempo te ontwikkelen, maar daarnaast worden er ook workshops, projecten en culturele uitstappen georganiseerd.

“Mensen met een beperking worden nog te vaak bekeken vanuit hun beperking en niet vanuit hun mogelijkheden. De naam Spinaas staat daar eigenlijk symbool voor. We kunnen spinaas niet definiëren in een categorie indelen. We laten de Spinaas gewoon zichzelf zijn, dat is de filosofie die er achter zit”, legt directeur van Duinhelm Saskia Verelst uit. Spinaas zal binnen vzw Briek verschillende activiteiten organiseren.

“Met de Kunstfabriek hebben we een wekelijks moment waar deelnemers onder begeleiding van ervaren professionals hun artistieke vaardigheden kunnen ontwikkelen. We geven iedereen de vrijheid om op hun eigen tempo te ontdekken, te ontplooien en hun eigen artistieke stem te vinden. We hebben in het verleden al samengewerkt met verschillende culturele partners op vlak van theater, muziek tot beeldende kunst”, lichten Saar Cools en Lizzy Vandierendonck.

Doorheen het jaar worden er ook workshops en projecten opgezet. “Dat zijn korte momenten om technieken bij te leren zoals geluid opnemen voor een animatiefilm. Er zullen ook culturele uitstappen gepland worden. Dat gaat om boeiende excursies naar musea, theatervoorstellingen, concerten en andere inspirerende artistieke plekken.” De werking is opgedeeld in jongeren en volwassenen. Meer info via spinaas.briekvrijetijd.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier