Pilootproject BelRAI in Zorg en Welzijn Passendale

Het nieuwe team van wzc Sint-Jozef Passendale bestaat uit: Marleen Debryune, Jürgen Dudal, Lien Sticker, Joke Demeyere, Christel Muylle, Ynne Vandekendelaere, Jolien Maesen, Evelien Robert en Aline Mesure. © ZB
Redactie KW

Het woonzorgcentrum Zorg en Welzijn Passendale was één van de weinige in de regio die geselecteerd werd voor het pilootproject BelRAI van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat in oktober ten einde loopt.

BelRAI vergroot de kwaliteit van wonen, leven en zorg van de bewoners. Het is een nieuw instrument waarmee de functionele, medische, psychosociale en existentiële noden van de bewoners in kaart worden gebracht. “BelRAI is een screeninstrument dat toelaat om een globale beoordeling te maken van de fysieke, cognitieve, psychische en sociale zorgnoden van de bewoner. Dat gebeurt hier elke donderdag en elke bewoner komt minimaal jaarlijks aan bod”, zeggen Evelien Robert en Aline Meseure, de coördinatoren van het project in Passendale. “Alles wordt in kaart gebracht en met de resultaten gaan de zorgverleners multidisciplinair aan de slag. Er wordt eigenlijk een film van het leven en de gezondheidstoestand van elke bewoner gemaakt.”

Totaalbeeld

“Verschillende disciplines (onder meer ergotherapeuten, kinesisten, werknemers van de sociale dienst en verpleegkundigen) staan in voor het invullen van het instrument. Het screenen omvat meer dan 300 vragen, die tot een totaalbeeld leiden. De implementatie van BelRAI vraagt tijd, maar de tijd wordt beloond. Met het project is de multidisciplinaire samenwerking in het woonzorgcentrum bevorderd, wat de kwaliteit van wonen, leven en zorg voor onze bewoners verbetert. Het vraagt veel voorbereiding, maar onze zorgverleners, die al uitstekend werk verrichten, zagen onmiddellijk de mogelijke voordelen. BelRAI komt volledig onze bewoners ten goede en daar doen we het voor.”

Positief verhaal

“Gezien de woonzorgcentra vaak negatief belicht worden in de media, komen we graag met ons positief verhaal naar buiten. Wij hebben vorige week ook een workshop gegeven op Smartcare in Antwerpen. We zijn één van de weinige huizen die erin slaagden deze aanpak volledig te ontwikkelen binnen de projectperiode. Iedereen in Zorg en Welzijn Passendale is fier en trots op de resultaten en de inzet”, besluiten Evelien en Aline.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.