NieuwPittemEgem wil inzetten op EHBO-cursussen

Andres Vandewalle. (foto TV)
Redactie KW

Het drama dat zich afspeelde tijdens de EK-wedstrijd Denemarken-Finland blijft nog steeds zwaar nazinderen. Oppositiepartij NieuwPittemEgem is ervan overtuigd dat een grondige EHBO-kennis van levensbelang is en pleit daarom voor gratis lessen voor de basisscholen en verenigingen. Bovendien moet elke inwoner de kans krijgen om een cursus te volgen.

Gemeenteraadslid Andres Vandewalle (24) is zelf al 20 jaar voetballer bij KSV Pittem en onderstreept het belang van EHBO. “Toen Christian Eriksen vlak voor het einde van de eerste helft op de grond viel, stond de hele wereld stil. Gelukkig kende het drama een positieve afloop. Toch heeft deze gebeurtenis ons aan het denken gezet. Een mensenleven is heel kwetsbaar, maar met de juiste dringende medische zorg kunnen we allemaal wonderen verrichten. Snel en kordaat handelen is van allergrootst belang.”

“Op een EK-wedstrijd zijn het medisch team en de middelen binnen handbereik. Maar in het dagdagelijkse leven is dat niet zo. Dan kan je leven afhangen van de kennis van een toevallige passant. Hoe meer mensen EHBO kunnen toedienen, hoe meer mensenlevens we kunnen redden. Daarom stellen we voor dat het gemeentebestuur hiernaar handelt.”

De partij doet zelf enkele voorstellen. “De leerlingen van de basisscholen van Pittem en Egem moeten gratis lessen reanimatie krijgen, evenals de sportclubs, jeugdverenigingen en individuele sporters. Eigenlijk moeten alle verenigingen en meer nog, elke inwoner, EHBO-lessen kunnen volgen. Voor de leerlingen, sportclubs en jeugdverenigingen willen we het verplichten. Het is belangrijk dat jongeren en sporters perfect op de hoogte zijn over hoe ze moeten handelen in zo’n noodsituatie. We zijn ervan overtuigd dat ouders hun kinderen met een nog geruster hart op kamp sturen als ze weten dat de monitoren op regelmatige momenten een EHBO-cursus moeten volgen.”

“Tijdens EHBO-lessen leer je veel meer dan enkel reanimeren. Je leert er ook hoe je moet omgaan met een noodsituatie en welke handelingen je moet uitvoeren om zo snel mogelijk de medische hulp ter plaatste te krijgen. Je leert hoe een AED-toestel (defibrillator) werkt en waar deze in de gemeente hangen. Wat ben je ermee als er een dergelijk toestel beschikbaar is, maar niemand kan ermee werken?”

Negen AED-toestellen

In een reactie onderstreept schepen Annick Debonné (CD&V) het belang van EHBO. “Alerte en bekwame mensen hebben inderdaad het leven van Eriksen gered. Ook de gemeente vindt dringende medische hulp heel belangrijk. Het gemeentebestuur investeerde al in het plaatsen van AED-toestellen. Zowel binnen als buiten zijn al negen exemplaren geïnstalleerd. We willen absoluut onze burgers sensibiliseren om op regelmatige basis een cursus EHBO te volgen. EHBO-cursussen verplichten, lijkt mij dan weer moeilijker. Er worden in het middelbaar onderwijs al initiatielessen opgenomen in het leerprogramma. Voor de (jeugd)leiders, die een cursus volgen, staat er ook altijd een EHBO-sessie op het programma. Iedere geïnteresseerde inwoner kan zich altijd inschrijven bij een Rode Kruis-afdeling voor het volgen van een cursus. Als er dergelijke sessies georganiseerd worden, verspreiden we dit via verschillende kanalen. We hopen dat, eens de pandemie onder controle is, de heropfrissingscursussen weer kunnen plaatsvinden. Want regelmatige herhaling is heel belangrijk. En we zullen ook altijd nieuwe initiatieven inzake veiligheid promoten en ondersteunen.” (TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.