Kuurne ontvangt label ‘Pleegzorggemeente’

Kuurne krijgt het label ‘Pleegzorggemeente’ in aanwezigheid van enkele pleegouders en schepen Bram Deloof, Burgemeester Francis Benoit, Melanie Louagie van Pleegzorg West-Vlaanderen en schepen Annelies Vandenbussche. © ADM
Redactie KW

Op dinsdag 16 november overhandigde Pleegzorg West-Vlaanderen het label ‘Pleegzorggemeente’ aan Kuurne. Het gemeentebestuur engageert zich om de komende jaren pleegzorg en de pleeggezinnen in haar gemeente verder te ondersteunen en alle kansen te bieden. Dit gebeurde in aanwezigheid van enkele Kuurnse pleeggezinnen.

In West-Vlaanderen zijn er meer dan 1.000 pleeggezinnen, samen vangen zijn meer dan 1.300 kinderen en (jong) volwassenen met een beperking op. In Kuurne zijn er momenteel 15 pleeggezinnen die instaan voor de zorg van 16 pleegzorgkinderen en van 5 pleeggasten (volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek). In het pleeggezin krijgen ze alle kansen om te groeien in een veilig en warm nest. “Pleegzorg West-Vlaanderen organiseert een gepaste thuisomgeving voor iedereen die niet meer thuis kan wonen of zelf geen thuis kan realiseren”, vertelt Melanie Louagie van Pleegzorg West-Vlaanderen.

“Voor sommige ouders is de zorg voor hun kind(eren) om verscheidene redenen, vaak tijdelijk, niet meer mogelijk. Voor veel pleegkinderen is een pleeggezin dan een goede oplossing. Afhankelijk van de concrete nood kan de opvang continu, tijdens het weekend, van lange of korte duur zijn. Kuurne is een warme en kindvriendelijke gemeente. Het gemeentebestuur en de pleegouders bieden kansen en vergroten het maatschappelijk draagvlak om kinderen die niet (meer) thuis kunnen wonen op te laten groeien in een gepaste thuisomgeving. We zijn blij om dit engagement met het gemeentebestuur vandaag te kunnen bezegelen met het officiële Pleegzorglabel.”

Grote nood

“We werken reeds lang samen met Pleegzorg”, aldus Bram Deloof, schepen van Sociale Zaken en Geluk. “De stap naar het label pleegzorggemeente is dus een klein sprongetje voor Kuurne, maar wel met de ambitie een grote sprong te maken voor die kinderen waar een pleeggezin een groot verschil kan maken. Er is nog steeds een grote nood aan extra pleeggezinnen. Momenteel staan er ongeveer 200 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Nog meer dan vroeger willen we de doelstelling en het nut van pleegzorg in de kijker zetten en Kuurnse gezinnen warm maken voor pleegzorg. Kinderen kansen geven, dat is waar we reeds twee legislaturen keihard aan werken, dit label zet ons plan kracht bij.” De gemeente dankte alle pleegouders voor hun inzet. “Dit label en het charter dat we vandaag aangaan met Pleegzorg zal geen lege doos blijven”, besloot burgemeester Francis Benoit. “Wij blijven via onze communicatiekanalen onze inwoners informeren over het waarom en het hoe van de pleegzorg.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.