Kristine en Beata nemen na 41 jaar afscheid van kinderdagverblijf ‘t Lijsternestje in Zedelgem

Kristine Geernaert (rechts) nam woensdag afscheid van ‘t Lijsternestje. Beata, in het roze op de foto, neemt afscheid over zes weken.© BC
Kristine Geernaert (rechts) nam woensdag afscheid van ‘t Lijsternestje. Beata, in het roze op de foto, neemt afscheid over zes weken.© BC
Bieke Cobbaert

Kinderdagverblijf ‘t Lijsternestje in Zedelgem verliest op korte tijd liefst 82 jaar aan ervaring. Kristine Geernaert en Beata Hollevoet waren erbij van het eerste uur en nemen nu, na 41 jaar afscheid. “Wij waren volledig op elkaar ingespeeld. We sloten als een ‘tirette’”, klinkt het in koor.

Kristine Geernaert (60) nam woensdag afscheid van ‘t Lijsternestje, het kinderdagverblijf langs de Rusthuislaan waar ze werkt sinds de opening op 5 mei 1980. De Loppemse woont met haar man Yvan Derous langs de Dopheidelaan en is mama van Jozefien, Alexander en Charlotte. Ze heeft vier kleinkinderen: Mathijs, Floris, Felix en Matteo. Net als Kristine, was ook Beata Hollevoet er bij sinds het eerste uur. Zij zwaait over zes weken af. “We zijn hier gestart met drie kinderverzorgsters: Beata, Katrien Tanghe en mezelf. Tegelijkertijd startten ook Vera Depestel en Andrea Develter. Zij stonden in voor het onderhoud. Ondertussen is het kinderdagverblijf gegroeid tot 16 personeelsleden”, begint Kristine.

Gouden lotje

Beata woont met haar man Johan langs de Hutstraat in Veldegem. Ze is de mama van Sarah, Tessa en Charlotte Vanmullem en heeft ook vier kleinkinderen: Emiel, Marie, Viktor, Lukas. Al is de kans groot dat er al een vijfde kleinkindje is wanneer u dit leest.

“We hebben destijds een gouden lotje getrokken toen we hier begonnen. Er was toen niet veel werk voor kinderverzorgsters, dus wij hadden geluk. We zijn hier van niets vertrokken in een nieuw gebouw en konden het kinderdagverblijf mee ontplooien. Bovendien woonden we elk niet ver van ons werk, dat is toch ook een luxe”, vervolgt Beata.

“De focus is ook verschoven van enkel het verzorgen naar het pedagogische, in combinatie met verzorgen”

“We hebben hier de voorbije 41 jaar een enorme evolutie meegemaakt. Doordat er nu veel meer personeel is, zijn er ook meer mogelijkheden. Activiteiten organiseren, uit wandelen gaan… De focus is ook verschoven van enkel het verzorgen naar het pedagogische, in combinatie met verzorgen uiteraard. Ook het medische aspect is weggevallen. Dokter Torfs kwam vroeger wekelijks langs om de kinderen onder meer te wegen en te meten. Een verpleegster assisteerde hem.”

Meer vrijheid

“Anderzijds hadden we vroeger we wel meer vrijheid. Wilden we pannenkoeken bakken, dan deden dat. Nu kan en mag dat niet meer zomaar. We moesten de laatste tijd ook mee in de digitale wereld. Alles wat een kind bij ons eet, slaapt of beleeft wordt geregistreerd, van het begin tot het einde van de dag.” Kristine en Beata zijn altijd goed bevriend geweest. “We waren volledig op elkaar ingespeeld. We sloten als een tirette ”, aldus Kristine. “We hebben ook allebei onze eigen talenten. Ik ben creatief en teken, knutsel en versier graag, Beata is dan weer een krak in organisatie, structuur en bedden verversen.”

“We hebben hier altijd zeer graag gewerkt, al was het niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Er zijn periodes geweest waarin we met te weinig personeel waren voor te veel kinderen. Maar we hebben wél altijd ons plan getrokken”, besluit het duo.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten