Geert Dujardin is de nieuwe algemeen directeur van wzc Maria Rustoord: “Even geen bouwwerken nu”

Het sterke trio van wzc Maria Rustoord met Geert Dujardin (links – algemeen directeur), Sabine Lampaert (directeur wonen, leven, zorg) en Ronny Corneillie (financieel en economisch directeur). (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

“We bouwden 15 jaar lang in het wzc Maria Rustoord. Dat was toen nodig, maar nu zetten we de bouwplannen even on hold en telt de werking”, zegt Geert Dujardin, de nieuwe algemene directeur van het wzc Maria Rustoord. Voor zijn toekomstvisie kan hij rekenen op Ronny Corneillie (financieel en economisch directeur) en Sabine Lampaert (directeur wonen, leven, zorg).

De 49-jarige Geert Dujardin woont in Maldegem. Hij werkt al bijna 19 jaar in het wzc Maria Rustoord in de Weststraat. Daarvoor was hij aan de slag in de psychiatrie, dan één jaar in een woonzorgcentrum in Zaventem en daarna werd hij verpleegkundige middenkader in het ziekenhuis van Knokke-Blankenberge, waarna hij de overstap maakte naar het Maria Rustoord in Ingelmunster waar hij vele jaren directeur zorg was. Sinds 1 september 2022 is Geert Dujardin algemeen directeur in opvolging van Geert Declerck uit Roeselare, die binnen enkele maanden definitief met pensioen gaat.

Goede naam

Geert Dujardin woont op 50 minuten rijden van zijn werk. Is zo’n verre verplaatsing een nadeel? “Persoonlijk vind ik van niet. Dat is vooral een moment van rust in de wagen. Rij ik naar hier, dan heb ik tijd om na te denken. Keer ik naar huis terug, dan kan ik even ontstressen in de auto.”

Welke accenten gaat de nieuwe algemene directeur leggen? “Oei, dat is een gevaarlijke vraag”, lacht Geert. “Ik zal vooral verder bouwen op wat in de voorbije 15 jaar al werd gerealiseerd. Er werd hier veel gebouwd en verbouwd. Dat was goed en dat was toen ook nodig. We gingen eveneens van 130 naar 180 bedden. In eerste instantie is het mijn prioriteit om verder te doen met wat we hebben. Daarnaast wil ik de goede naam van ons wzc blijven beschermen. We dragen die al vele jaren en dat gaan we blijven waarborgen. Kwaliteitszorg is eveneens een prioriteit en dat blijft ook zo. We zijn één van de enige wzc’s die ISO-gecertificeerd zijn en dit al zes jaar lang. We willen ons toch een klein beetje anders gaan profileren dan onze collega-woonzorgcentra. Wat het bouwen betreft: dit zal wat verminderen. We gaan ons enkele jaren toespitsen op de werking in plaats van op de bouw. Ik zeg niet dat dit er niet zal komen. Daarvoor kochten we ook die grond hiernaast aan. We mogen echter niet vergeten dat de ‘nieuwbouw’ toch ook al 19 jaar bestaat. Misschien moeten we nu eerst even die kamers evalueren vooraleer we weer gaan nadenken over grote bouwprojecten. Het is hier ook niet klein hé. Er wonen 180 bewoners in het wzc en dus is het belangrijk dat de woon- en leefomgeving voldoet aan de wensen van de ouderen. Dat ondervinden we ook thuis: meer comfort, computer, internet, enz. We moeten daarin meegaan, ook in ons wzc.”

Sinds 2009 werkt Ronny Corneillie uit de Bruggestraat in het wzc Maria Rustoord. Zijn functie heet nu ‘financieel en economisch directeur’. “Ik blijf verantwoordelijk voor investeringen, de financiële opvolging, subsidiedossiers, personeelsbegrotingen, rapporteringen, enz. Qua investeringen bedoel ik dan vooral het materiaal, zoals de liften, bedden, baden, het personeel. Er werken in het wzc 179 medewerkers, of 134 voltijdse equivalenten door personeel dat deeltijds werkt.”

Pionier in fingerfood

Sabine Lampaert uit de Gentstraat is al 25 jaar werkzaam in het wzc Maria Rustoord. “Ik begon als hoofdverpleegkundige. Dat veranderde vlug en ik werd zorgcoach. Nu ben ik directeur wonen, leven, zorg. We kozen bewust voor die titel, omdat we de nadruk willen leggen op niet enkel de zorg die heel belangrijk is, maar ook op het wonen en leven van de mensen. Om dit extra in de verf te zetten, stelden we zelfs een gastvrijheidscoach aan. We pakken de buurtwerking aan, breiden de mantelzorg uit en excelleren ons in de specifieke takken van de zorg, zoals de palliatieve of dementiezorg. Daar zijn we al sterk in bezig, maar met de populatie die zich bij ons aanbiedt moeten we daarin specialisten worden.”

“We hebben ook fingerfood waar we pionier in zijn. Binnenkort brengen we daarrond een tweede boekje uit”, zegt Sabine. “Om al die zaken te coördineren kreeg ik die functie en dat zie ik zeker zitten. Het blijft ook een uitdaging om personeel aan te trekken én hier te houden. We moeten zorgen voor onze medewerkers. Ook daarin moeten we veel investeren en daar veel mee bezig zijn. We moeten met onze mensen in gesprek gaan en hen eveneens vorming aanbieden.”

Accenten

“We hebben veel te doen op veel domeinen, maar het is boeiend. Het is tof dat we met ons drieën hier al lang werken. Onze neuzen staan in dezelfde richting. We zijn een goed trio en we werken aangenaam samen. Ik hoop dat zich dat weerspiegelt op de werkvloer en dat de mensen zien dat er andere accenten komen. In die korte periode dat we bezig zijn weet iedereen dat er dingen zullen veranderen, maar het bestuursorgaan en de medewerkers geven ons het vertrouwen. Dat doet deugd en motiveert ons.”

sabine@wzcingelmunster.be;ronny@wzc.ingelmunster.be;geert.dujardin@wzcingelmunster.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier