Verstrengde coronamaatregelen van kracht

© Getty Images
© Getty Images
Bron: Belga

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden vandaag strenger. In veel winkels mag enkel nog op afspraak gewinkeld worden, de niet-medische contactberoepen zoals kappers moeten sluiten en buiten mogen mensen niet langer met tien maar maximaal met vier samenkomen.

Door de toenemende besmettings- en ziekenhuisopnamecijfers belisten de regeringen woensdag om striktere maatregelen in te voeren vanaf zaterdag. Vrijdag pas werden die officieel via de publicatie van een ministerieel besluit in het Staatsblad.

Op afspraak

De winkels die de regeringen als niet-essentieel beschouwt, waaronder elektro-, mode- en meubelwinkels, mogen enkel nog klanten ontvangen op afspraak. Hoeveel klanten tegelijkin in de winkel mogen zijn, hangt af van de oppervlakte maar mag nooit meer dan 50 bedragen. Een afspraak maken kan ook nog vlak voor het winkelbezoek. Sommige winkeliers laten klanten aan de deur een afspraak regelen.

De niet-medische contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en niet-medische pedicurezaken moeten opnieuw dicht. In tegenstelling tot eerdere “lockdowns” kunnen rijscholen wel openblijven, mogen fotografen nog werken en kunnen vastgoedmakelaars nog huisbezoeken organiseren. Telewerk blijft verplicht, en werkgevers moeten maandelijks doorgeven hoeveel werknemers van hun bedrijf onmogelijk kunnen telewerken. Statische betogingen mogen nog maximaal 50 in plaats van 100 deelnemers tellen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.