VAXPO verhuist naar Budafabriek in Kortrijk

Hilde Verschaeve, algemeen coördinator Vaccinaties, voorzitter eerstelijnszone regio Kortrijk Dave Dewachter, burgemeesters Ruth Vandenberghe van Kortrijk, Alain Top van Harelbeke en Francis Benoit van Kuurne. © (Foto GF)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

VAXPO zou op 9 oktober de deuren sluiten. Door de beslissing om ook alle 65-plussers de kans te geven op een derde prik en de bijhorende verlenging van de vaccinatiecentra, moest op zoek gegaan worden naar een nieuwe locatie. Het wordt Budafabriek Kortrijk aan Dam 2.

De vaccinatiecampagne tegen Covid-19 is nog niet gedaan. Momenteel krijgen personen met een verminderde immuniteit hun derde prik in VAXPO, meteen gevolgd door alle nog thuiswonende 85-plussers. Aanvankelijk zou VAXPO sluiten op 9 oktober en werden de vaccinatiecentra voorzien tot 15 oktober 2021. Echter na het advies van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie om ook alle 65-plussers te voorzien van een derde dosis en de beslissing van het IMC die daarop volgde, was een verlenging van de vaccinatiecentra aangewezen.

“VAXPO, het gezamenlijk vaccinatiecentrum van Kortrijk, Kuurne, Harelbeke en Eerstelijnszone Regio Kortrijk, blijft dus langer operationeel. “Het kon echter niet meer op de site Van Marcke. De voorbije weken zijn we met de betrokken gemeentebesturen op zoek gegaan naar een geschikte nieuwe locatie. Uiteindelijk kwamen we uit bij Budafabriek Kortrijk aan Dam 2”, duidt burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

Werken met vierdubbele vaccinatiehokjes

“De voormalige site Van Marcke was een goede locatie om de opstelling die we hadden in Kortrijk Xpo probleemloos en snel te verhuizen. Voor de komende campagne rond de derde prikken hebben we echter veel minder ruimte nodig. In plaats van vaccinatielijnen kunnen we werken met vier vaccinatiehokjes. Er is ook minder tijd nodig omdat er geen lange vraaglijsten meer moeten ingevuld worden. Er werd dan ook gezocht naar een kleinere locatie die in de wintermaanden gemakkelijker te verwarmen is en goed bereikbaar is: zo is het Budafabriek geworden”, aldus algemeen coördinator Vaccinaties, Hilde Verschaeve. “In deze ruime gebouwen die eigendom zijn van stad Kortrijk kan een nieuwe werking op de gelijkvloerse verdieping gebeuren. Het team achter VAXPO gaat nu aan de slag om alles uit te tekenen”, vult Ruth Vandenberghe aan.

Momenteel is gemiddeld 91 procent van de plus 18-bevolking in Kuurne, Kortrijk en Harelbeke gevaccineerd”, weet Hilde. Tijdens de komende weken vallen er nieuwe uitnodigingen in de bus. “Alle bewoners in de woonzorgcentra, inclusief de centra voor kortverblijf, worden uitgenodigd voor een extra prik. Daarnaast zullen ook zo’n 17.500 65-plussers een extra prik kunnen ontvangen in VAXPO.”

Bovenop die extra prikken zullen ook nog nieuwe vaccinatieschema’s opgestart worden. “Zo worden jongeren die net 12 jaar zijn geworden, uitgenodigd voor hun eerste prik. Ook buitenlandse studenten en werknemers die nog niet gevaccineerd werden zijn welkom.” Het merendeel van de bezoeken staat gepland in november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier