Vanaf 1 oktober gaan nieuwe coronamaatregelen in: mondmaskers verdwijnen, nachtclubs weer open

© BELGA

Vanaf 1 oktober versoepelen de coronamaatregelen in Vlaanderen verder. Nachtclubs gaan weer open en mondmaskers mogen afgezet worden in winkels, horecazaken en op het werk.

De regels rond mondmaskers versoepelen. Mondmaskers zijn niet langer verplicht in het secundair en basisonderwijs, zowel voor leerlingen als leerkrachten. Ook in de horeca geldt voor zowel personeel als klanten geen mondmaskerplicht. Maskers hoeven ook niet meer in winkels en winkelcentra of op het werk.

Een mondmasker blijft verplicht voor personen ouder dan twaalf in zorginstellingen. Zowel personeel als klanten van medisch en niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten hun masker blijven dragen. Ook in de binnenruimtes van treinen, luchthavens en het openbaar vervoer geldt de mondmaskerplicht. Tot slot moet je ook je masker aandoen bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

Dansen is weer toegelaten

Daarnaast maakt het nachtleven na een anderhalf jaar een comeback. Dansen is weer toegelaten in cafés en ook discotheken, dancings en nachtclubs mogen weer openen. Een Covid Safe Ticket wordt wel verplicht en de luchtkwaliteit en ventilatie moeten verzekerd zijn.

Met het Covid Safe Ticket bewijs je dat je volledig gevaccineerd bent, negatief getest bent of hersteld bent van corona. Evenementen binnen met 500 of meer toeschouwers en evenementen buiten met 750 of meer toeschouwers kunnen vanaf 1 oktober al gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen van het Covid Event Risk Model en het Covid Infrastructure Risk Model weg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.