Vakbonden en werkgevers roepen op tot maximaal telewerk

© Getty Images
Bron: Belga

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, roepen op tot maximaal telewerk waar dat mogelijk is, en dat zeker tot het einde van het jaar. Dat staat in een gezamenlijke oproep die bonden en werkgevers woensdag lanceren.

De oproep volgt op een onderhoud met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Eind oktober werd op het Overlegcomité telewerk sterk aanbevolen, om zo het aantal contacten op het werk en openbaar vervoer sterk terug te dringen. Ook minister Vandenbroucke zelf bepleit geregeld om meer te telewerken in de strijd tegen het virus.

Gedeeltelijk telewerk

Dat doen nu ook de sociale partners. “De Groep van Tien roept alle werkgevers, werknemers en zelfstandigen op om in de mate van het mogelijke te telewerken. Gedeeltelijk telewerk zou minstens de regel moeten zijn voor alle functies die zich ertoe lenen en in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten, de dienstverlening en het welzijn van de werknemers dit toelaat.”

De sociale partners bevelen ook krachtig aan om hun ‘generieke gids om de verspreiding van covid-19 op de werkvloer tegen te gaan’ te blijven toepassen. Het gaat om maatregelen zoals afstand bewaren op de werkvloer en het dragen van een mondmasker.

Psychosociale problemen

Bonden en werkgevers vragen om het maximaal telewerken strikt na te leven tot het einde van het jaar.

De werkgevers willen vermijden dat telewerken opnieuw verplicht wordt. Tijdens de lockdown veroorzaakte telewerk heel wat arbeidsorganisatorische problemen op de werkvloer, en bemoeilijkte het de integratie van nieuwe werknemers. Ook kampten heel wat werknemers met psychosociale problemen door het verplicht thuiswerk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.