Vaccinatietempo schiet de hoogte in: deze week kleine 95.000 prikjes gepland in West-Vlaanderen

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De vaccinatiecampagne in ons land komt vanaf nu écht onder stoom. Deze week staan in de 22 West-Vlaamse vaccinatiecentra bijna 95.000 prikjes gepland, de overgrote meerderheid met het vaccin van Pfizer. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 450.000 vaccins. Vanaf juni moeten wekelijks 800.000 dosissen per week worden toegediend.

De vaccinatiecampagne in Vlaanderen breekt deze week een nieuw record: 468.845 coronavaccins zullen de komende dagen worden toegediend. Meer dan 345.000 daarvan zijn Pfizer-vaccins, de vaccins van Moderna – 47.640 in totaal – gaan naar een aantal grote vaccinatiecentra, van AstraZeneca worden er 75.840 vaccins verdeeld over de vaccinatiecentra. Het unidosisvaccin van Johnson & Johnson komt niet echt voor in de planning, al zullen er wel nog prikjes worden gezet met vaccins die eerder in april werden geleverd.

West-Vlaanderen mag zich deze week opmaken voor 94.275 coronavaccinaties. Die zijn grotendeels bedoeld voor een eerste prik. Zo komen de laatste 65-plussers aan bod en schuiven duizenden risicopatiënten tussen 18 en 64 jaar deze week aan om gevaccineerd te worden. Net als bij de ouderen wordt ook in die groep per leeftijd naar beneden gewerkt: eerst komen de zestigers met onderliggende aandoeningen, gevolgd door de vijftigers en zo tot en met de 18-jarige West-Vlamingen met een risicoprofiel.

Ook 65-plussers en zorgverleners die hun tweede prikjes – hetzij met Pfizer (drie tot vijf weken na eerste dosis, red.) , hetzij met AstraZeneca (twaalf weken na de eerste vaccinatie, red.) – moeten krijgen, trekken deze week naar een vaccinatiecentrum in de buurt. Vanaf eind mei, begin juni komt dan de brede, gezonde bevolking aan bod. De vaccinatietaskforce bekijkt intussen of ook jongeren tussen 16 en 18 jaar deze zomer al geprikt kunnen worden.

Volgende week zakt het aantal toe te dienen vaccins opnieuw wat, vooral door het uitblijven van de leveringen van AstraZeneca, maar daarna racet het vaccineren in de centra in ijltempo richting de zomer. Vanaf juni gaat het om 800.000 vaccinaties per week, een gigantische operatie, zo noemt het Agentschap Zorg en Gezondheid die inspanningen in de vaccinatiecentra.

Hoe staat het met de vaccinatie in jouw gemeente en wanneer bent jij zelf aan de beurt? Check het via onze vaccinatiekaart !

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.