Update
Ontgoocheling is groot bij West-Vlaams ziekenhuispersoneel door uitstel vaccinaties

Nu Pfizer minder vaccins zal leveren dan voorzien, moet het Agentschap Zorg en Gezondheid de voorziene vaccinatieplanning opnieuw en helemaal bekijken. Dat is beslist op een spoedoverleg met de Taskforce Vaccinatie. De bewoners van woonzorgcentra blijven prioriteit. Daar moeten de geplande vaccinaties de komende weken maximaal gegarandeerd worden, klinkt het in een mededeling.

© BELGA
© BELGA

Het Agentschap Zorg en Gezondheid kreeg dinsdag bericht van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG dat Pfizer volgende week minder vaccins zal leveren dan voorzien. Het is nog niet duidelijk hoeveel dosissen de ziekenhuizen mogen verwachten. Dat wordt pas de komende dagen duidelijk.

Ook de impact voor de West-Vlaamse ziekenhuizen is groot. In AZ Delta in Roeselare was de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel al gestart op dinsdag 19 januari. 180 medewerkers kregen al een spuitje, maar de vaccinatie van 170 medewerkers die vandaag gepland stond, is uitgesteld . Ook de afdelingen in Menen en Torhout moeten dus nog even wachten.

Ontgoocheling is groot

In AZ Sint-Jan in Brugge startte maandag met de vaccinatie van de 1085 medewerkers. Intussen kregen al 471 medewerkers het spuitje. De overige 614 moeten wachten op een nog nader te bepalen datum. De afdeling in Oostende kreeg nog geen groen licht om te vaccineren, maar ook daar betekent het dat het personeel nog langer zal moeten wachten.

In het Kortrijkse AZ Groeninge zouden de vaccinaties van het personeel pas in de week van 25 januari starten. Ook daar reageert men ontgoocheld op het uitstel. Ook in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt waren de vaccinaties nog niet gestart en betekent het uitstel een domper voor het moraal van de medewerkers.

“Dinsdag gaf apotheker-bioloog en geneesheer ziekenhuishygiëne Philippe Declercq voor de dienstverantwoordelijken van het ziekenhuis een sessie over de covid-19-vaccins en de vaccinatiestrategie”, zegt Ann Herman, communicatieverantwoordelijke van de Izegemse Sint-Jozefskliniek. “De vaccinaties zouden deze week gebeuren bij het personeel van spoed, covid-19-afdeling, intensieve zorgen en geneesheren. Wanneer die vaccinaties nu wel zullen gebeuren, weten we niet. Ook hier is de ontgoocheling groot.”

Ook bij AZ Zeno in Knokke-Heist is er nog geen duidelijkheid. “We zijn intern logistiek voorbereid maar wachten op nieuws omtrent levering van de vaccins. Weten nog niet wanneer we welke aantallen geleverd krijgen”, klinkt het bij woordvoerder Julie De Waele.

Het Ieperse Jan Ypermanziekenhuis kreeg ook nog geen vaccins: “We zijn volledig klaar. Als we vaccins krijgen, kunnen we meteen beginnen vaccineren. Eerst de diensten met covid-patiënten: spoed, intensieve zorgen en covid-afdeling zelf. Maar het ziet er naar uit dat het nog wat langer dan verwacht zal duren. We hebben nog geen enkel vaccin gekregen in elk geval. Teleurstellend nieuws na een zwaar jaar, voor al onze mensen”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne.

Woonzorgcentra krijgen voorrang

De ziekenhuizen zullen de vaccins mogen gebruiken die ze in de diepvries hebben zitten, maar moeten dan wellicht een tweetal weken de vaccinaties uitstellen. “Hallucinant”, zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro. “Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Vrijdag kregen we nog bericht over 37.000 vaccins, nu wordt dit uitgesteld. Voor de administraties van de ziekenhuizen is dit niet werkbaar. Aan de ziekenhuismedewerkers, die ondertussen een jaar in de vuurlinie staan en ernaar hunkeren om weer op een normale manier te kunnen werken, krijg je dit niet meer uitgelegd.”

De voorziene planning moet helemaal herbekeken worden. De bewoners van woonzorgcentra blijven de prioritaire groep voor vaccinatie. “De geplande vaccinaties de komende weken in de woonzorgcentra willen we maximaal garanderen, in eerste instantie voor de bewoners”, klinkt het in een mededeling van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De dosissen die er zijn worden gereserveerd voor de woonzorgcentra.

Het is momenteel nog onmogelijk om te bepalen hoeveel vaccins er wanneer in onze ziekenhuizen ingezet kunnen worden. De hub-ziekenhuizen, die deze week al gestart zijn of gingen starten met de vaccinatie, worden gevraagd om de inentingen uit te stellen. Woensdag is overleg gepland met de hub-ziekenhuizen “om op basis van de informatie die dan beschikbaar is over de leveringen van Pfizer, te evalueren hoeveel vaccins wanneer toegediend kunnen worden in de ziekenhuizen.”

Deze nieuwe onduidelijkheid over de komende leveringen, bewijst de nood om voldoende reserve in te bouwen bij het plannen van leveringen van vaccinaties en soms reserves te houden in de diepvriezers, klinkt het nog.

(Belga/WVS/SVK/AN/IB/MVM/DM/TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.