Vaccinatiecentrum De Valkaart klaar om te starten

Jos Sypé, Eveline Dubois en Jan de Keyser in het vaccinatiecentrum.© foto GS
Jos Sypé, Eveline Dubois en Jan de Keyser in het vaccinatiecentrum.© foto GS
Redactie KW

Half januari werd duidelijk dat in de Eerstelijnszone WE40 twee vaccinatiecentra zouden komen: een in De Groene Meerssen voor de inwoners van Jabbeke en Zedelgem en een in De Valkaart voor de inwoners van Beernem en Oostkamp.

Intussen is het vaccinatiecentrum in sportcomplex De Valkaart volledig klaar om in gebruik genomen te worden. Dit gebeurt voor de eerste keer op dinsdag 23 februari, met de vaccinatie van de zorgverleners.

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de inrichting en organisatie van beide vaccinatiecentra. Dankzij een goede samenwerking tussen de gemeenten onderling, en de grote bereidheid van medewerkers en partners, werden op een goeie twee weken twee vaccinatiecentra klaargestoomd.

Er werden loketten en vaccinatiehokjes gebouwd, werkruimtes ingericht voor de apotheek en arts, de IT-infrastructuur werd op punt gezet, de signalisatie werd voorzien en daarnaast werd ook de personeelsplanning op punt gezet. De bewoners van Oostkamp en Beernem komen het vaccinatiecentrum binnen aan de achterkant van de sportzaal op De Valkaart waar ze ontvangen worden aan de loketten voor de nodige formaliteiten.

Volledige scheiding

“Waarna ze in vier vaccinatielijnen met elk twee vaccinatiecabines het vaccin toegediend krijgen. Daarna is er een grote wachtruimte voorzien voor het verplichte kwartier rust na de prik. Daarna kunnen ze het vaccinatie centrum aan de voorkant weer verlaten. Door deze opstelling is er een volledige scheiding van de rest van het sport- en cultuurcomplex en blijven de bovenzaal, de theaterzaal, de mattenzaal en het zwembad beschikbaar voor andere activiteiten”, aldus vaccinatiecoördinator Eveline Dubois.

Het opbouwen van het vaccinatiecentrum was een proces van voortdurend bijschakelen naarmate nieuwe informatie beschikbaar was van de hogere overheid. Alles staat inmiddels klaar om te starten, van zodra de vaccins aankomen. Dit is voorzien vanaf maart voor de 65-plussers en risicopatiënten. Eerder deze week werd de Dry Run, een oefening samen met de logistieke en de medische diensten, succesvol afgerond.

Burgemeesters Jan de Keyser van Oostkamp en Jos Sypré van Beernem doorliepen het vaccinatieproces, weliswaar zonder een prik te krijgen, waarna kon worden besloten, op een paar verfijningen na, dat het vaccinatiecentrum in de Valkaart klaar was om de grote massa te ontvangen. Vanaf dinsdag 23 februari zullen eerst de zorgverleners in het vaccinatiecentrum gevaccineerd worden. Dit is meteen ook een laatste goede oefening voor een vlot verloop.

Uitbreiding mogelijk

In de eerstelijnszone WE40 (Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp en Beernem) wordt voor de eerste fase, de vaccinatie van 65-plussers en de risicopatiënten, gekozen om tijdens weekdagen overdag te vaccineren. Dat is niet alleen handiger voor de werking, maar ook comfortabeler voor de bezoekers. Zeker in de wintermaanden. Als er nood is aan uitbreiding omdat er meer vaccins geleverd zijn, dan is dat vlot mogelijk. Er kunnen meer vaccinatielijnen opgezet worden en/of ruimere uren voorzien worden.

Naast het vaccinatiecentrum werd ook een callcenter op touw gezet. Hier kunnen inwoners terecht om hun afspraak vast te leggen, nadat ze hun uitnodiging ontvangen hebben. Het nummer wordt gecommuniceerd van zodra de werking operationeel is.

De inwoners van de gemeenten krijgen binnenkort een informatiekrantje met alle noodzakelijke informatie waarover de burger moet beschikken voor hij of zij zich naar het vaccinatiecentrum begeeft. De gemeenten voeren ook een sensibiliseringscampagne om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad bij hun inwoners na te streven.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.