Vaccinatiecentra Ieper en Poperinge gestart met eerste 100 inentingen

© gf
© gf
Redactie KW

Zowel in het vaccinatiecentrum in Ieper als in Poperinge zijn vandaag de eerste 100 vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin geplaatst. Na weken van voorbereiding stond zowel het medisch als het niet-medisch personeel klaar in de startblokken om de deuren van de beide vaccinatiecentra binnen de Eerstelijnszone Westhoek te openen.

Honderd eerstelijnszorgverleners uit de eerste prioritaire groep kwamen als eerste aan bod, het zogenaamde frontliniepersoneel zoals onder meer huisartsen, thuisverpleegkundigen en verzorgenden van de diensten voor gezinszorg. In de volgende weken worden ook de overige welzijns- en zorgverleners van verschillende beroepsgroepen uit de eerste lijn uitgenodigd voor een vaccinatiemoment.

In de week van 22 februari volgt een tweede levering van 200 vaccins in Ieper en 100 vaccins in Poperinge. Daarna, in de week van 1 maart, worden zowel in Ieper als in Poperinge nog 200 vaccins geleverd. In de weken die volgen en afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins start de vaccinatie van het ruimere publiek zoals bepaald in de vaccinatiestrategie van de overheid. 65-plussers en risicopatiënten komen dan eerst aan de beurt, gevolgd door mensen met een essentieel beroep.

Daarna volgen de overige leeftijdsgroepen van de volwassen bevolking. Wanneer precies hangt af van het type vaccin dat beschikbaar wordt gesteld en ook het uiteindelijke volume is sterk bepalend. Als het zover is, krijgt iedereen een persoonlijke uitnodiging om zich te laten vaccineren op een welbepaalde dag en tijdstip.

Burgemeester Emmily Talpe: “Er is met man en macht gewerkt om onze vaccinatiecentra op korte tijd op punt te zetten, en met succes. De samenwerking tussen de Eerstelijnszone en de steden en gemeenten loopt bijzonder goed. Dat we vandaag de eerste spuitjes kunnen zetten is een grote mentale opsteker voor de vele helpende handen, maar zeker ook voor alle inwoners. De weg terug naar onze vrijheid is ingezet! De komende maanden zullen we volop communiceren over de werking van onze centra, zodat iedereen goed weet wat, wanneer en hoe. We hopen onze inwoners massaal te motiveren om zich te laten vaccineren!”

Dry-runs

Afgelopen dinsdag vond er in beide vaccinatiecentra al dry-runs met een 40-tal medewerkers en vrijwilligers plaats, waarbij het hele proces werd geoefend aan de hand van een scenario (maar dus zonder het effectief toedienen van het vaccin) met als doel alle medewerkers ervaring te laten opdoen in een ‘echte’ omgeving en alle scrips te doorlopen. De dry-runs zijn vlot verlopen. De bevindingen helpen de medewerkers om procedures verder te verfijnen om te zorgen dat alles bij de echte vaccinatie vlot gaat. Het uiteindelijk streefdoel is 1 vaccinatie per 3 minuten, dus 20 per uur per lijn.

Magda Brysbaert kreeg de eerste vaccinatieprik in Poperinge.©MICHAEL DEPESTELE MD
Magda Brysbaert kreeg de eerste vaccinatieprik in Poperinge.©MICHAEL DEPESTELE MD

“We willen per dag komen tot honderd slots van drie minuten. De medische check-up (een vragenlijst over allergieën, gebruik van medicatie zoals bloedverdunners enz.), duurt zes minuten. De vaccins worden bewaard in een sterk beveiligde koelkast, tussen de 2 en de 8°. Eens uit die koelkast, kunnen ze nog vijf uur gebruikt worden. De vaccins zijn niet schokbestendig. Wanneer bijvoorbeeld een flesje op de grond valt, is het niet meer bruikbaar. Ook het afval wordt sterk beveiligd. Zo kunnen flesjes, die in verkeerde handen zouden vallen, bijvoorbeeld niet gevuld worden met water. Regelmatig wordt de het CO2-gehalte van de zaal gecontroleerd. Vanaf 900 moeten we meer verluchten”, zegt Serge Bondue (63) uit Kemmel, die centrumverantwoordelijke is in Poperinge. Hij was gedurende tientallen jaren manager van een grote meubelfabriek op Java (Indonesië).

Liesbeth Anckaert, die de vaccins prepareerde in Poperinge, rekent op 40 preparaties per uur. Zij haalde onder meer de flesjes en de naalden uit de verpakking, en maakte ze klaar voor gebruik. In die ruimte is steeds een apotheker verantwoordelijke met dienst.

“De patiënt kan niet kiezen welk vaccin hij wil. Hij moet het vaccin nemen dat hier beschikbaar is. Wil hij dat niet, dan wordt hij niet meer uitgenodigd”, zegt Serge Bondue.

Burgemeester Christof Dejaegher: “Dat we vandaag het eerste vaccin in Poperinge en Ieper kunnen zetten, is een beloning voor het vele harde werk van de voorbije weken. Ondanks de steeds wisselende berichtgeving over de aantallen vaccins die op komst zijn, betekent dit toch vooral een teken van hoop. Tijdens de voorafgaande testruns in onze vaccinatiecentra konden we vaststellen dat alles verliep zoals het moest. Dus we zijn meer dan klaar om de bevolking van Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke te beginnen vaccineren. Hopelijk is deze eerste prik het begin van een geslaagde vaccinatiecampagne die niet stopt tot we allemaal gevaccineerd zijn.”

Verjaardagscadeau

In Poperinge werd het eerste vaccin toegediend aan Magda Brysbaert uit de Groeningestraat in Poperinge. “Ik had geen enkel idee dat ik als allereerste zou opgeroepen worden. Maar het is een mooi verjaardagscadeau, want ik werd er gisteren 56. Ik ontving eergisteren de uitnodiging, omdat ik werk bij Familiehulp. Eerst heb ik sterk getwijfeld, omdat ik bang was voor eventuele bijwerkingen. Maar ik belde met mijn huisarts, en zij zei dat ik het zeker moest doen. Nu ben ik zeer blij dat ik de prik kreeg. Ik moet terugkeren op 10 mei voor mijn tweede stek”, zei Magda Brysbaert.

Valentine Vandenweghe (54) uit Westouter kwam in Poperinge als tweede aan de beurt. “Ik ben thuisverpleegkundige, en vind dat iedereen moet gevaccineerd worden. Niet alleen om jezelf te beschermen, maar gewoon om ook alle anderen te beschermen”, zei Valentine.

Er wordt voorlopig gestart met 1 vaccinatielijn in beide vaccinatiecentra. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins kan het tempo omhoog en is het de bedoeling om meerdere lijnen op te starten.

De bezoekers volgen in het vaccinatiecentrum een parcours via looplijnen in verschillende kleuren, waarbij elke bezoeker van bij het binnenkomen tot het verlaten van het gebouw één en dezelfde kleur volgt. Elke bewoner krijgt thuis een uitnodiging tot vaccinatie. Aan de ingang wordt de temperatuur gemeten, waarna bezoekers worden geregistreerd en zich moeten aanmelden voor de medische check-in. Vervolgens wordt het vaccin toegediend. Na het toedienen van het vaccin moeten gevaccineerden nog vijftien minuten in de observatiezone blijven. (AHP/red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier