Uitnodiging voor nieuwe boosterprik in VAXPO deze week in brievenbus

Eerste inwoners ontvangen deze week uitnodiging voor nieuwe boosterprik in VAXPO. © gf
Redactie KW

De Vlaamse regering lanceert de herfstcampagne met als slagzin: ‘onderhoud is de beste bescherming’, want de bescherming van de coronavaccins neemt na een tijdje af én in de herfst en de winter worden meer besmettingen verwacht. Inwoners uit Kortrijk, Kuurne en Harelbeke ontvangen vanaf deze week een uitnodigingsbrief. De eerste afspraken worden gepland vanaf maandag 12 september.

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen. Na een aantal weken begint de bescherming geleidelijk aan af te nemen. Vooral de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate tegen zware ziekte. Sinds het begin van de pandemie waren er telkens heropflakkeringen van COVID-19 in het najaar. Daarom krijgen inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne nu de kans om hun persoonlijke bescherming te versterken met een nieuwe vaccinatie. Dat is mogelijk van zodra er minstens 3 maanden verstreken zijn sinds de laatste dosis.

Start vanaf 12 september

Inwoners uit Kortrijk, Kuurne en Harelbeke ontvangen vanaf deze week een uitnodigingsbrief. De eerste afspraken worden gepland vanaf 12 september. Dat geeft de vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zullen de vaccinaties vanaf dan waarschijnlijk al kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant.

“Extra kwetsbare mensen worden eerst uitgenodigd, zoals bewoners van woonzorgcentra, ouderen of mensen met gezondheidsproblemen. Ook de zorgprofessionals krijgen voorrang. Daarna volgen uitnodigingen voor alle andere inwoners vanaf 18 jaar. Tegen eind oktober zouden alle volwassen inwoners van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke de kans gekregen moeten hebben om zich te laten prikken. Net als bij vorige vaccinatiecampagnes zullen inwoners zich binnenkort via QVAX kunnen aanbieden om snel opgeroepen te worden als er een plaats vrij is in het vaccinatiecentrum”, zegt Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk.

Booster

“Velen twijfelen of ze wel een booster zouden nemen. Niettemin spreek erover met uw huisarts als u twijfelt. Corona lijkt weg maar het is het niet. Na een zonder zorgenperiode is het evident dat mensen twijfelen. Velen zijn ook bang voor de effecten. Informeer goed en wees bewust dat het virusgevoelige najaar eraan komt. VAXPO is er alvast klaar voor”, aldus Francis Benoit, burgemeester Kuurne.

“Corona is nog verre van weg. Ik zie dit zowel in Harelbeke als in mijn eigen dichte omgeving nog elke dag. Het virus zorgt nog voor heel wat ongemakken en je kan er nog erg ziek van worden. Neem geen risico en laat je vaccineren.”, vertelt Alain Top, burgemeester Harelbeke.

Wanneer en waar?

Dit vaccin is niet verplicht. Op de uitnodiging staat geen datum en tijdstip. Het is nodig om zelf de afspraak vast te leggen. Dat kan via de link in de uitnodigingsbrief of via het callcenter. Het callcenter is bereikbaar op 056 24 40 00 van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. VAXPO bevindt zich in de Budafabriek, Dam 2A in Kortrijk. Het vaccin is nog altijd gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.