Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in wzc Wielant in Ingooigem, zelfs na vaccinaties

Redactie KW

De directie van het woonzorgcentrum Wielant in de Schellebellestraat in Ingooigem bij Anzegem liet weten dat ze genoodzaakt zijn om vanaf dit weekend het woonzorgcentrum ten minste tot en met zondag 7 maart 2021 voor alle bezoek te sluiten. De reden hiervoor is dat een aantal bewoners en personeelsleden positief testten op de zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Opmerkelijk is dat bewoners en personeel van het woonzorgcentrum, op 12 mensen na, al gevaccineerd.

“Deze beslissing werd genomen in nauw overleg met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) om een verdere besmetting tegen te gaan en om onze bewoners de nodige zorgen te kunnen bieden”, zegt directeur Inge Coopman. “Zaterdagvoormiddag kregen wij bericht van het VAZG dat het gaat om de zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant. Gelukkig kregen onze bewoners tijdig hun vaccin waardoor bijna iedereen vrij is van symptomen.”

Ondanks een vaccinatiegraad van 96 procent van de bewoners en quasi 90 procent van de medewerkers – vier medewerkers lieten zich niet vaccineren – testten twaalf bewoners en zes personeelsleden positief. “Wij volgen de situatie alleszins op de voet en testen onze bewoners twee keer per week om snel te kunnen ingrijpen bij eventuele nieuwe besmettingen”, stelt de directeur van het woonzorgcentrum dat tot de Senior Living Group behoort.

Acht van de 61 personeelsleden werden nog niet gevaccineerd. De reden van niet-vaccinatie is persoonlijk en veelal medisch gerelateerd. “De mensen moeten vanzelf gemotiveerd worden door de juiste info. En hierop hebben wij volop ingezet door verschillende campagnes van daar het hoge percentage van vaccinatiegraad”, weet de directeur.

“Bij de bewoners hebben wij 87 bewoners van wie 84 werden gevaccineerd, hierbij is de reden van niet-vaccinatie persoonlijk en veelal medisch gerelateerd. Momenteel zijn wij ook bezig met aanpassing in onze infrastructuur en zijn we overtuigd dat na de covid-periode de situatie vrij snel zal verbeteren.”

“De families van de bewoners worden nauwgezet geïnformeerd over de situatie binnen ons WZC. Het spreekt vanzelf dat ook zij op elk ogenblik contact kunnen opnemen met de directie met meer specifieke vragen over hun familieleden die bij ons wonen.”

“We willen benadrukken dat ons personeel goed is opgeleid en dat we alle mogelijke preventieve maatregelen hebben getroffen om een verdere besmetting tegen te gaan. Met het VAZG blijven we ondertussen in nauw contact staan.Na een lange coronavrije periode vinden we het bijzonder spijtig dat we nu toch deze maatregelen moeten nemen en de deuren terug moeten sluiten”, besluit Inge Coopman.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.