Triest nieuws na kerstweekend: tweede coronagolf in AZ Delta al dubbel zo dodelijk als de eerste

Het coronasterftecijfer is bij AZ Delta gestegen tot 230. Dat betekent nu ook dat de tweede coronagolf dubbel zo dodelijk als de eerste bij AZ Delta. Van maart tot eind augustus vielen er 76 doden. In de tweede golf, van begin september tot nu, zijn dat er al 154.

© BELGA
© BELGA

Het aantal patiënten op de campussen van AZ Delta blijft vrij stabiel. Ten opzicht van vorige week woensdag werden er op maandagmiddag 28 december 110 patiënten verzorgd, dat is een afname met vier. Tien patiënten genieten intensieve zorgen. Ook dat is een lichte daling (-2).

Op de diverse campussen blijven de cijfers vrij stabiel: Rumbeke 69 (-1), Brugsesteenweg Roeselare 0 (-1), Torhout 21 (-1) en Menen 20 (-3).

December al bijna even dodelijk als hele eerste golf

Het meest onrustwekkende cijfer komt van het aantal overlijdens. De afgelopen vijf dagen overleden opnieuw tien mensen. Dat brengt het totaalaantal op 230. In vier maanden tijd lieten in de tweede coronagolf dus 154 mensen die met corona besmet waren het leven.

Op 26 november, dus een maand geleden, bereikte het aantal overlijdens al het niveau uit de eerste golf . Per 30 november stond het aantal overlijdens op 169, nu zijn er daar in 28 dagen tijd nog 61 bij gekomen. Dat betekent – als er de komende dagen ongetwijfeld en jammer genoeg nog sterfgevallen genoteerd worden – dat afgelopen maand er al bijna evenveel corona-gerelateerde overlijdens te betreuren vielen als in de hele eerste golf (maart t.e.m. augustus) samen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.